Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Samsun örgütü, gündemdeki karma eğitim tartışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Örgüt adına konuşan yönetim kurulu üyesi Şafak Yeşiltepe, AKP iktidarının eğitim alanına yaptığı saldırıların ardı arkasının kesilmediğini savunarak, "Yönetmeliklerden karma eğitim zorunluluğunu kaldırarak okullarımızın haremlik-selamlık hale getirilmesinin önünü açıyorlar. Karma eğitime vurulan darbeyle eğitimdeki gericileşme resmiyet kazandı" ifadelerini kullandı.

KARMA EĞİTİM ZORUNLULUK

Eğitimin sorunlarının mevcut iktidarla çözülemeyeceğini söyleyen Yeşiltepe, "Cumhurbaşkanı sözcüsü, karma eğitim istemeyen velilere seçenek sunacaklarını söyleyerek bu dinci-gerici uygulamayı demokratik hak olarak gösteriyor. Bu zorunluluğu kaldırarak okullarımızın haremlik-selamlık olmasının önünü açıyorlar. Karma eğitim çocukların pedagojik ihtiyaçları ve temel hakları gereği zorunluluk. Çocuklarımız özgür, eşit, parasız ve hiçbir ayrımcılığa uğramadan nitelikli eğitim alma hakkına sahip. Bunun için veliler, eğitim emekçileri ve eğitimdeki dönüşümden muzdarip tüm yurttaşlar olarak üzerimize önemli sorumluluklar düşüyor" şeklinde konuştu.

EĞİTİMDEN TASARRUF OLMAZ

Liselere Geçiş Sistemi ile öğrencilerin mağdur edildiğini savunan Yeşiltepe, "Çocuklarımızın tercihleri yok sayılarak imam hatipler dayatıldı. İktidarın tüm dayatma politikalarına rağmen bu lise türlerinde kontenjanlar dolmadı" dedi. Ekonomik krizin ailelere fatura edilmeye çalışıldığını ifade eden Yeşiltepe, "Gündemde olan eğitimdeki kesinti, maliyetlerin daha çok veliye yıkılması anlamına gelecek. Eğitimin kamusallaşması en acil ihtiyaç" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR