Türkiye elma üretiminin yüzde 25'ini karşılayan Isparta'da hasat başladı. Eğirdir, Gelendost, Senirkent ve Yalvaç ilçelerinde üretimi yapılan, iç ve dış piyasada alıcısı olan Isparta elmasında bu yılki hasat yüz güldürüyor. Sezona erken başlayan Gelendost ilçesindeki üreticiler, sabahın ilk ışıklarıyla bahçelere giderek elma topluyor. Burada kasalara konulan elmalar soğuk hava depolarına taşınıyor, yıkanıp, paketleniyor. Satışa hazır hale getirilen elmalar yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor. Üreticiler geçen yıl elde edilen 700 bin tonluk rekolteyi bu yıl geçmek için çalışmalarını sürdürüyor.

PAZAR ARAYIŞLARI

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, kentin elma üretiminde Türkiye sıralamasında söz sahibi olduğunu söyledi. Üretim miktarının yanı sıra aromasından dolayı da Isparta elmasının tercih edildiğini vurgulayan Selçuk, şöyle devam etti: "Bu yıl elma fiyatları iyi. İyi elma iyi kazanç getiriyor. Bin 35 rakımlı bir ilde yaşıyoruz. Bundan dolayı elmanın aroması daha güzel oluyor. Bunun yanı sıra Eğirdir Gölü'nün de etkisi var. Hasat edilen elmalarımızı koruyacak soğuk hava depolarımız da mevcut. Depolara koyduğumuz elmalarımızı belli bir süre sonra metropol illere ve yurt dışındaki ülkelere gönderiyoruz. Yaklaşık 50 ilde elma üretimi söz konusu fakat ilk sırada biz varız. Hasat edilen elmalarımızın büyük bir bölümünü büyükşehirlere gönderiyoruz. Oralardan talep fazla oluyor. Yurt dışında Çin ve Hindistan'a gönderiyoruz. Hindistan biraz daha fazla alıyor. Geçen yıl 700 bin ton rekoltemiz vardı. Bu sene de aynı rekolteyi bekliyoruz." Selçuk, Isparta elmasını yurt dışında daha fazla ülkeye göndermek için farklı pazar arayışları içerisinde olduklarını ifade etti.