Valilik tarafından hazırlanan kutlama programı çerçevesinde ilk tören, Şarkiye Mahallesi'ndeki Atatürk Anıtı'nda yapıldı. Törende, Atatürk Anıtı'na çelenkler sunuldu. Ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal eden şehit ve gazilerin anısına saygı duruşunda bulunuldu, ardından da İstiklal Marşı okundu.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, gazilerden Mehmet Ali Gümüşkaya yaptı. Gazi Gümüşkaya, '19 Eylül Gaziler Günü, aziz vatanımızın bağımsızlığı ve bekası uğrunda muhabere meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan cefakâr ve kahraman gazilerimizin kahramanlık günüdür. Bu günü kutlamanın heyecanı ve gururu içerisindeyim. 19 Eylül Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsında, Türk'ün kahramanlık ve cesaretinin taçlandığı bir gündür. 19 Eylül atamızdan bize en büyük mirastır' dedi. Gümüşkaya ayrıca, dost görünen bazı ülkelerin, Türkiye'yi içeriden ve dışarıdan yıkmak için terör örgütleriyle işbirliği içerisinde olduğunu söyledi. Gazilerden Nurettin Korkmaz da şiir okuyarak, duygularını paylaştı.
Şarkiye Mahallesi Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Ordu Valisi Seddar Yavuz, Altınordu Belediye Başkan Vekili Engin Tekintaş, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gaziler katıldı.
Program, gün içerisindeki çeşitli etkinlikler ile devam edecek.