İlk kez 2013 yılında İzmir'de 'şehirlerde egzoz kokusu yerine parfüm kokusu olsun' sloganıyla başlayan ve hızla yayılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliği, bu sene de 24 Eylül Pazar günü düzenlenecek. Etkinliğin Samsun Sorumlusu Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği Genel Sekreteri Hasret Subaşı, Samsun'da ise Atakum İlçesi Çobanlı İskelesi'nden turun başlayacağın belirterek, tüm kadınları etkinliğe davet etti.

BİSİKLETLER ÇİÇEKLERLE SÜSLENECEK

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliğinin ilk kez 2013 yılında Dünya Otomobilsiz Kentler Günü etkinliği çerçevesinde yapıldığını ifade eden Subaşı, etkinliğin Sema Gür tarafından Facebook etkinliği olarak açıldığını ve kulaktan kulağa dolaşarak birçok kadına ulaştığını dile getirdi. Kadınlar en güzel kıyafetlerini giyerek, bisikletlerini çiçeklerle ve kurdelelerle süsleyerek, İzmir Konak Meydanı'nda toplandı ve Alsancak'a pedal çevirdi. Sonra 'şehirlerde egzoz kokusu yerine parfüm kokusu olsun' mesajı verildi. 3 kez yapılan tur, yerli ve yabancı basında ses getirdi. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, Türkiye'nin en eğlenceli etkinliğidir, ancak aynı zamanda bir eylemdir. Bu yıl da 24 Eylül Pazar günü 50 il ve ilçelerde eş zamanlı olarak yapılacak. Samsun'da ise Atakum İlçesi Çobanlı İskelesi'nden turumuz başlayacak' ifadelerini kullandı.

İŞE BİSİKLETLE GİDEBİLİRİZ

Bisikletin kent yaşamının bir parçası olduğunu vurgulayan Subaşı, ayrıca doğa dostu bir ulaşım aracı olduğunu aktardı. Uygun bisiklet politikalarının yapılması gerektiğini belirten Subaşı, 'Bu şekilde işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekebilmek amacıyla süslenip, bisikletimizle yollara çıkacağız. Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Eğer kadın-erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL