Aort damarının, kalp kapakçıklarını da içerecek şekilde kalp çıkışından sağ kasığa kadar tüm göğüs ve karın boyunca yırtılmış olduğu görülen hasta, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kalp Damar Cerrahisi ve Anestezi Yoğun Bakım ekibinin ortak çabası ile hayata tutundu.
Kalpten çıkan aort damarındaki balonlaşmanın ameliyatla tedavisi için son beş yıldır büyük şehirlerdeki çeşitli kalp cerrahisi kliniklerine başvuran 60 yaşındaki Albay Kulaksız Rize'de hayata döndü.
İleri KOAH hastalığı nedeniyle daha önce başvurduğu kliniklerde çok yüksek riskli görüldüğü için ameliyatı yapılmayan hasta, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Acil servisine şiddetli göğüs ve sırt ağrısıyla başvurdu. Hastanın yapılan tetkiklerinde aort damarının, kalp kapakçıklarını da içerecek şekilde kalp çıkışından sağ kasığa kadar tüm göğüs ve karın boyunca yırtılmış olduğu görüldü. Yapılan kapsamlı muayene ve multidisipliner değerlendirme sonrasında, hastaya Kalp Damar Cerrahi ekibi tarafından operasyon planlandı. Doktor Ozan Karakişi ve Şaban Ergene yönetimindeki Kalp Damar Cerrahisi ekibi tarafından ameliyata alınan hastaya, kalp kapakçıkları ve aort damarının başlangıç kısmı değiştirilerek aynı anda koroner baypas ameliyatı yapıldı ve tıkalı olan sağ bacak damarı da onarıldı.
Hasta, ameliyattan sonra yoğun bakımına alındı. KOAH ve diğer ek sağlık sorunları nedeniyle zorlu ve uzun bir tedavi sürecini kalp damar cerrahisi ekibinin yanı sıra Doktor Hızır Kazdal, Beysim Özcan ve Dr. Tahir Ersöz yönetimindeki anestezi yoğun bakım ekibinin yoğun ve özverili çabalarıyla başarıyla atlattı.
Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Dr. Öğretim üyesi Ozan Karakişi, bu ameliyatın dış merkezlerde riskli olduğundan yapılmak istenmediğini ancak kendi hastanelerinde, hasta ve yakınları ile kurulan iletişim sonucunda ve ekip çalışması neticesinde başarıyla uygulandığını dile getirdi. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Hasan Türüt yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:
'Cumhurbaşkanımızın adını taşıyan bir kurumuz ve her şeyden önce bu isme layık olmalıyız. Bizi motive eden en önemli unsurlardan biri bu; bir diğeri de hastalarımızın şifa bulmasına aracılık etmemiz, onları sağ salim yakınlarına kavuşturmamız sırasında aldığımız haz. Hastane olarak eksiklerimizin bilincindeyiz elbette, ancak bu eksiklikleri izale etme adına Sağlık Bakanlığımızın destekleriyle mesai mefhumu gözetmeden çalışmaktayız. Kalp Damar Cerrahisi kliniğimiz çok başarılı bir ameliyat gerçekleştirmiş oldu, bunu zaten yıllardır yapıyorlar, kendilerini tebrik ediyorum. Onlarla her zaman gurur duyuyoruz. Hastanemizi gerçek anlamda bir referans merkez haline getirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle bu sağlık hizmetinin bölgemize verilmesinde fedakarca çalışan tüm hekim, hemşire, yönetici ve yardımcı sağlık personeli kardeşlerime teşekkür ediyorum.'