AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Haber Medya Grubu'na ziyarette bulundu. Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şenocak, Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara, Haber Medya Haber Müdürü Zeynep Irmak Öcal, Haberaks TV Genel Yayın Yönetmeni Onur Nurdemir tarafından karşılanan Köktaş, bir süre Haber Medya yöneticileriyle sohbet etti. Daha sonra Haberaks TV Genel Yayın Yönetmeni Onur Nurdemir'in hazırlayıp sunduğu "Art İfade" programının konuğu olan Köktaş, burada ekonomiden, fındığa, Samsunla ilgili yatırımlardan yerel seçimlere kadar önemli açıklamalarda bulundu.

SİNERJİYİ ÖNEMSİYORUM

Köktaş, geçen hafta Samsun milletvekilleri, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte gidilen Ankara zirvesiyle ilgili açıklamalarda bulunarak, "Şehrin geleceğinin planlanmasını ortak akılla yapmalıyız. Bu yük kimsenin üzerinde kalmasın, topyekün planlamayla yatırım ve kalkınma hareketi olsun. İl danışma meclisinde böyle bir çağrıda bulundum, ardından oturup değerlendirdik ve eylem planı ortaya koyduk. Geçen hafta genel başkan yardımcımız, valimiz, milletvekillerimiz, büyükşehir belediye başkanımızla birlikte Ankara'da bakanlarımızla görüştük. Bu esnada örneğin; Gıda OSB'nin genişlemesi noktasında mutabakat imzaladık. Şehrin yatırım ödeneklerinin aktarılmasını sağladık. Şehrin bizden yıllardır beklediği tersane alanının ne olacağı konusundaki görüşlerimizi de söyledik. Söz ve eylem birliği dediğimiz koordineli çalışmayı şehrimiz adına gerçekleştirdik. Henüz bu süreci tamamlamadık, önümüzdeki günlerde yine görüşmelerimiz olacak. Meclis açılana kadar ziyaretlerimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Şehrin dinamikleri olan Ticaret ve Sanayi Odası'nın daha aktif olmasını arzu ediyoruz. Bir enerji, sinerji oluşturması açısından bunu çok önemsiyorum" diye konuştu.

GÜCÜMÜZÜ GÖSTERMELİYİZ

Türkiye ekonomisinin gidişatıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Köktaş, "Maalesef katma değeri yüksek ürünümüz veya markamız yok. O yüzden kiloda ağır, parada hafif işlerle ayakta kalıyoruz. Dışa bağımlılığımız var, bunu azaltacak hamleleri özellikle savunma sanayisinde yapıyoruz. Bunun uluslararası arenada kabul görmesinin bir zamanı var. Ekonomik kriz, sadece bir iki nedenin bir araya gelmesinden kaynaklanmıyor. Birçok nedeni var. Türkiye çok krizle mücadele etti. Türkiye'nin ayağa kalkmasını ve dışa bağımlılığının azalmasını istemeyen ülkelerin ekonomik endişeleri, ülkemizin önünü kapatmaya çalıştı. Ekonomi kurmaylarının çalışmaları yalnız başına yeterli değil, tasarruf yapmalıyız. Hiçbir kaynak sınırsız değil, her kaynak biter. Kaynaklarımızı iyi kullanmamız gerekiyor. Bunun adı da tasarruf. Bu sadece devleti yönetenlerde değil, halkımız için de geçerli. Tasarrufa gitmek zorundayız. Çünkü biz her istediğimizi yapacak güçte olan ülke değiliz. Sınırsız tüketim yapılıp bunun kaynağını yaratacak bir ülke de değiliz. Bu algıyı yerleştirmemiz gerekir. Avrupa'nın en büyük ülkelerinde bunun olduğunu görüyoruz. Ülkemiz için daha güzel günleri yaşayacağız. Karamsarlığa ve umutsuzluğa düşmeye hiç gerek yok. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, güçlü bir devlet. 'Söz konusu vatansa gerisi teferruattır' diyebilen insan yapısına sahip bir devletiz. Hangi krizler, olumsuzluklar olursa olsun birlik ve beraberlik olduğumuz sürece aşamayacağımız engel yok. Bu beraberliği içeriye karşı güçlendirmemiz, dışarıya karşı tahkim ederek gücümüzü göstermemiz gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

FINDIKTA DURUŞUMUZ NET

Fındıkla ilgili spekülasyonlar yapıldığını söyleyen Köktaş, "Yıllardır bir döngünün içerisindeyiz. Biz de istiyoruz ki çiftçinin ürünü para etsin, vatandaş da pahalılıktan şikayet ediyor. Üreten de haklı tüketen de demek zorunda kalıyoruz. Fındık için üzülerek söylüyorum; fındığa herhangi bir katma değer katamıyoruz. 2015 yılında fındıktan 2.8 milyar dolar ihracat geliri elde ettiğimiz için övünüyorduk. Ancak o parayı bize ödeyenler o fındığı işleyip bize geri sattıklarında 12 milyar dolar almışlar. Bizim temel yanlışımız burada. Biz fındığı bir endüstri ürünü olarak görmemişiz. Bu sene fındıkta TMO'un fiyat açıklama beklentisi yok. TMO geçen yılın rakamına yüzde 25 eklese, 12.5 liraya geliyor. Şu anda 13.5'a kadar çıkmış durumda. TMO fiyat açıklarsa fındık fiyatı aşağıya düşer, yukarı artışın önüne geçeriz. Bununla ilgili Samsun'daki ziraat odalarıyla hasattan önce görüştük. Bu görüşmede ilgili bakanlığa fındık alım sezonunun TMO'nun hasat döneminden 15 gün önce açıklaması gerektiğini söylemiştik. Rekoltenin bu sene düşük olması sanki ziraat odaları başkanları tarafından da bize ifade edilen, TMO'nun piyasaya müdehale etmemesinin daha doğru olacağını, zamanı izleyip gördükten sonra böyle bir karar verilip verilmeyeceği konusunda bizi uyardılar. TMO birçok üründe fiyat açıklayacak, fındığa beklenti yüzde 50 olunca bunu diğer ürünlere vermeyince ne olacak? Bu doğru ve adaletli bir yönetim anlayışı olmaz. Ne hikmetse fındığı yıllardır siyasi malzeme yapan arkadaşlarımız var. Bunlar doğru yaklaşımlar değil. İcraatteki, yönetimin başındaki davranışlar değil. Muhalefet siyasetini fındık üzerine yapabilir. Ama yapmak istedikleri mitinge de kimsenin katılmadığını gördük. Fındık konusunda duruşumuz net" sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU