İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Şehit Yavuz Başayar İlkokulunda düzenlenen "Öğrencilerde Trafik Bilincinin Geliştirilmesi Protokolü" imza törenine katıldı.

Törende konuşan Soylu, trafik ve yol güvenliği meselesinin Türkiye için neyi ifade ettiği ve sorunun büyüklüğünün kimse için izaha muhtaç olmadığını belirtti. Soylu, geçen yıllar içinde trafik konusunda çok önemli adımlar attıklarını ve güzel sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

Son 10 yılda trafikteki araç sayısı yüzde 60 oranında artmasına rağmen kaza yerinde hayatını kaybedenlerin sayısının yüzde 17 azaldığını vurgulayan Soylu, "Tatillerden dolayı trafik yoğunluğu normal zamanlara göre yüzde 53 oranında artmasına rağmen geçen yılın ağustos ayına göre bu yılın ağustos ayında trafik kazalarındaki can kaybı yüzde 5,8 azaldı. Bunlar bizim için yeterli mi, elbetteki yeterli değil. Her zaman söylüyorum, hiçbir zaman da yeterli olmayacak. Çünkü yaşanan can kaybıdır, insan hayatıdır, sakat kalan bireylerdir, dağılan ailelerdir." diye konuştu.

"Tüm imkanlarımızla denetime ağırlık verdik"

Süleyman Soylu, Bakanlık olarak trafikle ilgili çalışmalarda denetim, farkındalık ve eğitim başlıklarına ağırlık verdiklerini, denetimin, bu işin olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi.

Trafikle ilgili birçok adım attıklarını ama bunları yeterli görmediklerini aktaran Soylu, şunları kaydetti:

"Kamera sistemlerimizden 'drone'larımıza kadar bütün imkanlarımızla denetime ağırlık verdik. Bu anlayışımız neticesinde 2016-2017 yılları arasında denetim miktarımız yüzde 27,1 oranında arttı. 2018'de bunun çok daha üst bir rakamıyla denetim yapıyoruz. Aynı şekilde farkındalık oluşturmak için de birçok kampanya organize etmeye çalışıyoruz."

Süleyman Soylu, geçen bayramda uygulamaya aldıkları "kırmızı düdük" kampanyasından ciddi geri dönüşler aldıklarını ve kampanyanın tuttuğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Yürüttüğümüz 'Yaşam için kısa bir mola ver' projesi, 'Trafik dedektifleri' projesi, 20 bin 853 kişiye ulaştığımız fahri trafik müfettişi projemiz, bu projelerimizden bazılarıdır. Önemli bir başlığımız da trafik eğitimidir. Bu kapsamda öğretmenlerimize yönelik trafik eğitimi iş birliği projemizle 1-14 Eylül tarihleri arasında yaklaşık 390 bin öğretmenimize eğitim verdik" dedi.