Samsun Haber: Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR-Der) Samsun Şube Başkanı Oğuz Özat, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Psikolojik Danışma ve Rehberlik Yönetmeliği'nde yapılacak düzenlemelere tepki gösterdi. Özat, okullarda görev yapan psikolojik danışmalara verilecek ek görevlerle öğrenci ile danışman arasındaki güven ilişkisinin zarar göreceğini ve rehberlik hizmetlerinin aksayacağını savundu.

GÜVEN İLİŞKİSİ ZEDELENİR

Düzenlenen yeni yönetmelikte psikolojik danışmanlara okullarda nöbet, etüt veya boş derslere girmek gibi ek görevler de verilmeye çalışıldığını kaydeden Özat, ''Mevcut yönetmelikte 'Psikolojik danışma ilkelerini çiğneyen görevler' olarak bu görevler yer almıyor. Çünkü psikolojik danışman o görevleri yaptığında psikolojik danışma süreci, karşılıklı anlayış, ikili ilişki, öğrencilerin özel bilgilerini söylemesi gibi süreçler aksar. Örneğin; nöbet esnasında öğrenciyi azarlayan veya kurallara uymadığı takdirde disipline veren hiçbir rehber öğretmenle öğrenciler güven dolu bir ilişki yürütemez. Türkiye'deki taciz, tecavüz ve istismarların büyük çoğunluğunun ihbarı rehberlik personeliyle öğrenci arasında kurulmuş güven dolu ilişki nedeniyle okullarda yapılıyor. Psikolojik danışman erk konumuna getirilirse, öğrenciler kendisiyle ilgili özel bilgileri paylaştığında suçlanacağı düşüncesiyle veremez'' diye konuştu.

ÇAĞDAŞ EĞİTİM SONA ERECEK

Okullarda rehberlik sürecinin aksamasıyla ciddi tıkanıkların yaşanacağını kaydeden Özat, ''Sistem bizi ilk önce 'Okul psikoloğu' olarak tanımlarken şu anda 'Joker öğretmen'e çevirmeye çalışması vahim bir durum. Psikolojik hizmetler oradan kalkması çağdaş eğitimin de sonu demek. Rehberlik personeli 'Oturuyorlar' diye suçlanıyor ama o personelin görevi oturarak ve öğrenciyle görüşerek. Öğrenciyle kurulan bu güvenli ilişkiden, disiplin ve otorite peşindeki zihniyet rahatsız oluyor. Öğrenciyle yüz göz olduğu düşünülerek eleştiriliyor. Oysaki bugün velilerin ve öğrencilerin rahatlıkla girebilecekleri kapı rehberlik servisi. Çünkü öğrenciler de veliler de idareden çekiniyor. Bütün bu hizmetler düzenlenmeye çalışılılan yönetmelikle ortadan kalkıyor, okullar çağ dışı bir hale geliyor. Rehberlik hizmeti çalışmaz hale geldiğinde, çağdaş eğitim sistemi yürümez hale gelecek. Öğrenciler, velliler ve eğitim sistemimiz ciddi zararlar görecek. Biz dernek olarak bu konuyla ilgili hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU