Havza ilçesinde, muharrem ayı dolayısıyla Aşure Günü düzenlendi. On İki Yıldız Kültür Bilim Eğitim ve Sosyal Yaşam Vakfı ile Pir Sultan Abdal Derneği Havza Şubesi tarafından inşaatı devam eden ve Karşıyaka Mahallesi'nde bulunan cemevinde düzenlenen Aşure Günü'ne, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, CHP İlçe Başkanı Ertaş Çoban, Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Mustafa Yüksel ve vatandaşlar katıldı.

BERABERLİK VURGUSU

Milletvekili Zeybek burada yaptığı konuşmada, "Zalimin zulmüne karşı direnen, boyun eğmeyen ve hiçbir makam ve mevki peşinde olmayan Hakkın, haklının yanında yer alan; Peygamberimiz Hz. Muhammet Mustafa'nın toru olan Hz. Hüseyin ve yanında bulunanların Muaviye'nin oğlu Yezit yönetimindeki Emevi Devleti'nin ordusu tarafından 10 Ekim 680 tarihinde Kerbela'da zalimler tarafından şehit edilmişlerdir. Yezid bu olaydan sonrada saltanatını sürdürmüştür. İslam tarihinde Kerbela olayı kara bir leke olarak yer almış, olayın üzerinden asırların geçmesine rağmen günümüzde haksızlığa karşı direnişin sembolü olmuştur. Bir daha Kerbelalar yaşanmasın, o günden ders çıkarılsın. O gün yaşananlar, bu günlerin birlik ve beraberliğine ışık tutsun. Birlik ve bütünlüğe her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde Allah birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Alevi toplumu hümanist bir yapıya sahiptir. Aleviler, kinden kavgadan arınmış, barış ve kardeşlik duyguları en üst seviyededir" ifadelerini kullandı.

HEP BİRLİKTE GÜZELİZ

Pir Sultan Abdal Derneği Havza Şube Başkanı Bektaş Çoban ise, 12 gün boyunca matem orucu tutuklarını anlatarak, "Matem orucumuz boyunca her gün canlarımız tarafından lokma ikram edildi. Lokma ikram eden tüm canlara teşekkür ediyoruz. Bizler aynı toprağın üzerinde aynı bayrağın altında yaşayan ve hep birlikte güzel bir ülkeyiz. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 12 imamı temsilen 12 çeşit malzemeden hazırlanan aşure dağıtıldı. Alevi dedeleri tarafından yapılan dua ve Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından program sona erdi.