Gayrimenkul Hukuku, Ticari Gayrimenkul Değerleme, Konut Pazarlama, Arsa Projelendirme gibi 4 ana başlıkta toplanan konular, alanında uzman kişiler tarafından AVM ziyaretçilerine aktarıldı.

ÖNEMLİ BİLGİLER ANLATTILAR

Gayrimenkul hukuku konusunu, ofisin profesyonel gayrimenkul danışmanı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu Ali Çökelez, mevzuatlardaki güncel konularda bilgilendirmede yaptı. Lüks konut uzmanı Asuman Mütevellioglu, Re/Max'in pazarlama faaliyetleri, müşterilere sunduğu avantajları, ek satış ve pazarlama sürecindeki ek hizmetler hakkında bilgi verdi. Ofis Brokeri ve Ticari Gayrimenkul Uzmanı Mert Akyıldız, bir ticari gayrimenkulü alırken veya satarken doğru fiyatın hangi bilgi ve veriler ile raporlanması gerektiğini, bir ticari gayrimenkulün kira çarpanı (kapitülasyon oranı) ve prim artış yüzdelerinin nasıl hesaplanması gerektiğini örneklemelerle anlattı. Son güncel imar haklarıyla beraber mevcut arsanın, taban oturum alanı, kapalı inşaat alanı ve kat adetleri gibi teknik hesaplama bilgileri de arsalar üzerine konuşulmuş oldu.

SORULAR CEVAPLANDI

Bu konuların dışında uzmanlar, 'konut fiyatları ilerleyen zamanlarda azalacak mıydı?' gibi vatandaşların merak ettiği sorular da cevaplandırıldı. Uzmanlar tarafından 'Yanlış bir beklenti içinde olan bazı gayrimenkul almayı düşünen kişilere, maliyetlerin yüzde 30'a yakın artışının mevcut stok fazlalığından henüz satış fiyatlarına yansımadığını, mevcut birçok yatırımcı firmanın sektördeki karlılığının düşüşüyle beraber çekilmesiyle arzın azaldığını, buna oranla Samsun'un göç alması ve çevre illerden gayrimenkul yatırımı yapmak istemeleri ile talep girdisi arza oranla artışını korumaktadır' denildi.

GAYRİMENKULE YÖNELİM

Öte yandan döviz sepetinin TL karşılığındaki değer artışı nedeniyle gurbetçilerin, gayrimenkul yatırımına yönlendiği bildirildi. Uzmanlar, 'Re/Max markamızın yurtdışında da bilinirliği ve güvenilirliği doğrultusunda ofisimiz oldukça yoğun taleple karşı karşıya kalmıştır. Uzun zamandır elinde döviz tutup değer kazananlar da gayrimenkul fiyat artışı olmaması avantajını lehine çevirme adına gayrimenkul yatırımına yönelmiş durumdalardır. Bu doğrultuda arz fazlalığının, fiyatı yükseltmeme avantajından yararlanarak, gayrimenkul yatırımı ve alımı için en doğru zamanlar içinde olduğumuzu stant ziyaretçilerimize aktardık' ifadelerini kullandı.