Samsun'da görev yapan ekonomi sivil toplum kuruluşu temsilcileri yerli malı tüketiminin Türkiye ekonomisini geliştireceğini söyledi. Vatandaşlara çağrıda bulunan temsilciler, gıdadan teknolojiye her alanda bir seferberliğin gerçekleştirilerek, yerli malı tüketim bilincinin yerleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

FARKINDALIK YAYILMALI

Okullarda yapılan "yerli malı haftasını" hatırlatan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, "İlkokul döneminde yaşadığımız güzel şeylerdi bunlar. Belki basite indirgeniyordu ama çocukların hafızasına kazınması anlamında çok önemli bir uygulamaydı. Günümüzde bu konular sanki ufak görülüyor ama ne kadar önemli olduğu yeni nesilin yetiştirilmesinde ortaya çıktı. Çünkü onu çocukluktan kurgularsanız insanların bugün yerli malıyla ilgili tüketim alışkanlıklarını daha rahat kazandırabilirsiniz, bu tip milli duruşlarda da daha kolay sonuç alabilirsiniz. Şu anda yerli malıyla ve alternatif ürünlerle ilgili bir seçenek geldiğinde; son tüketici olarak en önemli tüketimi yapan ev hanımlarına ve çocuklara ciddi bir bilinçlendirme yapılması gerekiyor. Bunun şu anda okullarda yeterli derecede yapılmadığına inanıyorum. Bizim üyelerimizden Afacan Plastik Samsun'da bununla ilgili uygulama başlattı. Bütün yerli ürünlerin üzerine Türk bayrağı logosu yerleştirip mağaza içerisinde de bunun bilinçlendirilmesini sağlayarak, insanların alacağı üründe Türk malının farkındalığını sağladı. Bu Türkiye geneline yaygınlaştırılırsa insanlar bunu daha bilinçli yapacaklardır. Mağazalarda ürünlerin üzerinde bu tip şeyler barkodla temsil ediliyor ama Türk bayrağı farkındalığı ortaya çıkarır. Yerli üreticiler de, yerli malı seçiminin yanında kalitelerini düşürmemeye özen göstermeli. Standartların üzerinde, onlardan daha iyi ürünler üretmemiz gerekli ki insanlar memnun kalsınlar. Ayrıca yapılacak araştırmalarla üretilmeyen ürünlerin de sanayici tarafından ürettirilmesi sağlanmalı. Bugün milli savunma alanında bir hamle yaptık, üretimimiz yüzde 15'ten 60'ların üzerine taşıdık. Gıda ve sağlıkta da kendimize yetebilme adına, iç istihdamı artırıcı, ithalatı engelleyeci mümkünse ihracata da yönlendirebilecek çalışmalara devletin elindeki verilerle yönlendirmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

YERLİYE SARILMALIYIZ

Yerli malında hem üreticinin hem hem de tüketicinin kazandığını kaydeden Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Savaş Gömeç "Çünkü gelir ülkenin kendi insanına kalıyor. O yüzden büyümenin yolu özellikle yerli ürünlerin tüketilmesinden geçiyor. Açıkcası ekonomisi büyük yabancı ülkeleri incelediğimizde kendi markaları var. Bizim öyle bir markamız yok. Biz şimdi yerli ve milli ürüne rağbet gösterirsek, yerli üretim yapan iş adamı ekonomisi güçlendikçe bu defa farklı farklı sektörlerde üretim yapabilir. Böylece daha fazla markaya sahip olabiliriz. Yerli tüketerek çok sektörde üretimlere imza atmış oluruz. Artık yerli malına dört elle sarılmalıyız. Önceden bunu çok dikkate almıyorduk ama krizleri aşabilmemizin en önemli yollarında birisi de yerli markalarımıza sarılmak olmalı. Onlara sarılırsak bu süreci çok daha çabuk atlatabiliriz" dedi.

MARKALAŞMALIYIZ

Orta Karadeniz Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu ise, "Yerli malı tutturursak yanlış olur. Bir şekilde ya yan sanayiden ya da vidasından uluslararası piyasadan yararlandığımız olur. Ancak yazılım ve patent noktasında yerli malı tercih etmeliyiz çünkü bir şekilde katma değerine ortak olmuş oluruz. Ya işçilikten girmiş oluruz ya da yan sanayisini almış oluruz. Herhangi bir ürünü tek başına bitiren ülke kalmadı zaten. Ama yazılımları, patentleri yerli kullanabiliriz. Bunda da rekabet edebilmemiz lazım. Sürdürebilir yerli ürün gerekli. Bir seferlik olursa, firmaya da emeğe de yazık olur. Yerli ürünün hem gayrısafi milli hasılaya hem de istihdama faydası var. Bir de uluslararası piyasada artık markalaşmamız ve dünya piyasasındaki şartlara da ayak uydurmamız lazım. Vatandaşlar markete gittiklerinde alacakları ürünün Türk muadili varsa onu tercih etmeliler. Ancak o ürünün de uluslararası satılan ürünün hizmetini yerine getirmesi gerekiyor. Sadece market değil, elektronik eşyalardan tutun, kıyafete kadar yerli ürünü tercih etmekte fayda var. Herkes beraber çok çalışmalı. Daha küçük firmalara devletin desteklerinin artması lazım. Genel ekonomik sıkıntı ayrı, günlük döviz hareketleri de yıpratıyor" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER