Haberaks TV'de Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılan Samsun Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz, MHP'nin talep ettiği af teklifinin titiz ve ayrıntılı bir şekilde incelenmesi, hatta üzerinde çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

GENEL AF SÖZ KONUSU DEĞİL

Gürbüz, af teklifinin adını iyi koymak gerektiğini söyleyerek, "Bu af teklifi değil, bu bazı suçlarla ilgili ceza sürelerinden şartlı indirim ile tutuklu ve hükümlülerin salıverilmesine dair kanun teklifi. İçeriğine baktığımızda genel af söz konusu değil. Bazı suçlardan dolayı mahkumiyet almış olan ya da yargılanışta mahkumiyet alma ihtimali olan şahıslarla alakalı şartlı indirim teklif ediliyor. Bugün cezaevlerinin kapasitesinin çok üzerinde tutuklu ve mahkumun kalma vakası var. İnsani şartların çok zorlandığı bilinen bir gerçek. Bugüne kadar yaşanan tecrübeler gösteriyor ki; Türkiye'de bu tür uygulamalar, genel af uygulamaları sonrasında maalesef suçun önlenmesine, toplumsal huzurun sağlanmasına yönelik olumlu gelişmelere rastlanamamıştır. Yasa çıkarılırken Meclis'te titiz çalışmalar yapılmalı. Örneğin; Çiftlik Bankın failleri de bu teklif yasalaşırsa, bu yasadan yararlanabilecekler. Bu tür uygulamalar kamu vicdanını rahatsız eder. Şahıslara karşı işlenen suçlar da devletin bu şekilde bir inisiyatif kullanması ne kadar hakkaniyetle bağdaşır, bunun da tartışılması gerekir. Çek yasasına muhalefetten kaynaklı mahkum olan yargılanan insanlar var o insanlarda af kapsamına dahil olacak' ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞLER ALINMALI

Hukukçuların, siyasi partililerin, çekle ilgili kısımda esnaf sanatkarlar odalarının, ticaret odalarının görüşlerinin alınması gerektiğini dile getiren Gürbüz, 'Cezayla ilgili indirimler bu şekilde tekrar değerlendirilmeli. Cezasının önemli kısmını çekmiş, infazının son aşamasına gelmiş şahıslarla alakalı bu aflar düşünülebilir. Yalnız daha yargılama aşamasındayken, bu insanları af kapsamına, şartlı indirim kapsamına dahil etmek ciddi anlamda mağdur olan insanların, tüm kamunun vicdanını sızlatır. Bu aftan yararlanacak, Türkiye genelinde 160 binin üzerinde hükümlü, tutuklu var. Ülkemiz açısından adil mağdurların daha fazla mağdur olmayacağı, hükümlülerin de özellikle daha fazla cezaevi koşullarında mağdur edilmeyeceği bir ara formül bulunur' sözlerini kaydetti.

Pirsu DÜZGÜN