Satın alınan yada toplanan üzümler, yıkanıp ezildikten sonra suyu çıkarılıyor, ardından da evlerin bahçelerine kurulan dev kazanlarda kaynatılarak pekmez imal ediliyor.
Emet ilçesinde kendi çalıştırdığı iş yerinde yaptığı pekmezleri satan Ali Er, yaptığı açıklamada, ''Pekmez yapmanın kolay değil. Kendi ihtiyaçlarımızın yanı sıra satmak için kara üzümden pekmez üretiyoruz. Pekmezin kilogramı 50 liradan alıcı buluyor dedi.
Kara üzümün şifa kaynağı olduğunu belirten Ali Er, ''Bazı karaciğer hastalıkları ve kansızlığın tedavisinde de etkili olan kara üzüm, içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısından dolayı mideye zarar vermeden böbrek ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler, kanın temizlenmesine de yardımcı olur'' dedi.
Ali Er, ''Üzümler olgunlaşıp pekmez sıkma zamanı gelince bazı ön hazırlıklar yapmak gerekir. Bu hazırlıklar; üzüm sıkılacak yerin (havuz) hazırlanıp temizlenmesi. Üzüm şırası içine atılacak ak toprağın temini. Biz bu ak toprağı ilçemize bağlı Yağcık köyünden temin ederiz. Ak toprağı, üzümü ezme aşamasında bir çuvala bir avuç atarız. Şıra kaynatılacak ocağın hazırlanması, kazanların ocağa konmasıdır'' şeklinde konuştu.
670 kilogram üzümden 110 kilogram pekmez elde ettiğini belirten Er, ''Çuvallarda ezilip suyu çıkan üzüm ilk önce 3 saat kazanlarda kaynatılır ve sabaha kadar dinlendirilir. Dinlenen şıra tülbentle süzülü ve pekmez kıvamına gelinceye kadar yaklaşık 5 saat kaynatılır. Elde edilen pekmez kavanozlara konulur. Satılacak olan kısım ve kışın tüketilecek olan kısmın ayrılmasıyla işlem sonlandırılır'' diye konuştu.(YD-EFE)