Fındık profesörü olarak bilinen Lokman Kondakçı, fındıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kondakçı, fındık üreticisinin çok ve dağınık, fındık tüccarının ise az ve organize olması nedeniyle fındık fiyatlarının serbest pazar kuralları içinde teşekkül etmediğini belirtti.

LOKOMOTİF ÜRÜN

Fındığın besin değerinin çok yüksek bir ürün olduğunu ve şekerle uyumlu olduğunu dile getiren Kondakçı, 'Yerine kullanılacak başka bir ürün yoktur. 'Fındık fiyatı yüksek olursa çikolata sanayi daha az fındık kullanır' ifadesi doğru değildir. Bu Türk fındığını ucuza kapatmak isteyen alıcıların uydurduğu yalanlardan biridir. Almayıp da ne yapacaklar? Fındık pahalı diye 50 yıldır kullandıkları reçetelerini mi değiştirecekler? Değiştiremezler. Fındık, çikolata pazarının lokomotif ürünüdür. Dünyada refah arttıkça çikolatalı ürün tüketimi artacak, çikolatalı ürün tüketimi arttıkça da fındık tüketimi artacak. Zaten her yıl hem üretimimiz hem de ihracatımız artıyor. Önemli olan döviz girdimizi de hak ettiğimiz gibi artırmak. Bunun yolu da fındık bürokrasisinin ülkenin dövize olan ihtiyacını iyi anlaması ve Cumhurbaşkanının bu konudaki seferberliğine yürekten katılmasıdır. Bir kuruşluk ithal girdisi olmadan ülkeye milyar dolarlar döviz kazandıran fındığımıza sahip çıkmak yerli ve milli olmanın gereği' dedi.

PAZAR STATİK

Türkiye'nin fındıkta rakibi olmadığını ve bundan sonra da olamayacağını belirten Kondakçı, Türk fındığının dışarıya ucuza gitmesine ve ülkenin döviz kaybına mani olmak için fiyat istikrar fonunun şart olduğunu öne sürdü. Kondakçı, 'Fındık ucuz olunca çok, pahalı olunca az satılan bir ürün değildir. Pazar statiktir, talep elastikiyeti yoktur. Geçmiş yılların rakamlarına bakılırsa görülür. Hangi fiyat yüksek? Son 10 yılın ortalama ihraç fiyatı 8 dolar, son 5 yılın ise 10 dolardır. Kur artışı nedeniyle bugün 4 dolar. Dünya fiyatı Türkiye fiyatına göre oluşur. Şu anda bir kilo kabuklu fındık 12.5 TL, iç fındık 25 TL'dir. Dolar 6 TL olduğu için ihraç fiyatı da 4 dolar. Allah saklasın dolar 8 TL olursa fındık ihraç fiyatı da 3 dolar olacak. Kur artışının ihraç fiyatımızı düşürerek, döviz girdimizi azaltmasına mani olmalıyız. 4 dolarla 10 dolarlık fiyat arasında döviz kaybımız 1.5 milyar dolar olacaktır. Doğru kararlarla önümüzdeki 3 yılda fındıktan 5-6 milyar dolar daha fazla döviz girdisi sağlayarak, cari açığın azaltılmasına katkı sağlayabiliriz. Kaldı ki bu yıl rekolte düşük, ihtiyacı karşılamayacak' ifadelerini kullandı.