Tarihi Osmanlı dönemine dayanan ve un, su, şeker karışımından elde edilerek farklı tatlarla birleştirilen meşhur Kastamonu çekme helvası, coğrafi işaret alarak kente özgü bir lezzet olarak kayıtlara geçti. Saraylarda padişahların, şehzadelerin tatlı olarak, askerlerin de güç vermesi için yediği çekme helva, aldığı coğrafi işaretle dünya çapında bilinirliğini arttıracak. Mesleğin içerisinde büyüyen maharetli ustaların ellerinde hazırlanan çekme helvalar, yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da ilgi görmeye devam ediyor.

20 BAŞVURUMUZ VAR

Coğrafi işaretli ürünlerde 100'e yakın çalışmalarının olduğunu ve şu ana kadar 20 başvuru yaptıklarını belirten Kastamonu Ticaret Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, 'Kastamonu Ticaret Odası olarak biz coğrafi işaretler konusunda 100'e yakın çalışmamız var. Şu anda 20 tane başvurumuz var. Öncelikle biz çekme helvadan başladık. Çünkü biz köklü bir medeniyet olmamızdan dolayı ve tarihi dokuları ile ön plana çıkmış çekme helvamız mevcuttu. Yöresel olarak da ön plana çıkarmak istediğimiz ürünlerden biri çekme helvadır. Çünkü yurt içinde ve yurt dışında ciddi anlamda talep görüyor. Çalışmalarımız devam ediyor' dedi.