İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, partili milletvekillerinin de imzasını taşıyan, yerel basının sorunlarının araştırılması ve sorunlara çözüm üretilmesi, yerel basının imkanlarının iyileştirilmesi maksadıyla hazırladığı Araştırma Önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne teslim etti. Yaşar, Türkiye'de ilk örneklerine 19. yüzyılda rastlanmasına rağmen, yerel basının, nitelik ve işlevleri bakımından sürekli tartışma konusu olduğunu ve 1860'lardan itibaren resmi olarak çıkartılan yerel gazetelerin, Meşrutiyet'in ilanından Cumhuriyet sonrası döneme kadar büyük ölçüde devlet desteğiyle ayakta kalabildiğine değindi.

GEÇMİŞİ ZORLUKLARLA DOLU

Türkiye'de yerel basının geçmişinin de zorluklarla dolu olduğunu, siyasal, toplumsal, ekonomik ilerlemelere rağmen, işlevlerini hala tam olarak yerine getiremediğini belirten Yaşar, 'Ülkenin siyasi ve ekonomik yapısı, yerel basın düzenini olumsuz etkiliyor. 2005 yılında Türkiye genelinde yürütülen bir araştırmada, yerel basın çalışanlarına Türk yerel basını hakkında sorular sorulmuş, ankete katılanların en fazla önem verdiği üç sorun, devlet desteği (ihtiyacı), ekonomik zorluklar ve çalışma şartlarının ağırlığı olmuştur. Anadolu basınının yanındayız ve desteklenmesi için gereken gayreti göstereceğiz' şeklinde konuştu.

EKONOMİK SORUNLAR VAR

Araştırmalarda genellikle yerel basınla ilgili ekonomik sorunların öne çıktığını belirten Milletvekili Yaşar, 2009 yılında Elazığ örneğinde yürütülen bir araştırmayı örnek göstererek, 'Medya çalışanlarının mesleğe ilişkin yaşadıkları en büyük zorluk maddi imkansızlıklardır. Yeniden meslek seçmek zorunda kaldığı varsayıldığında çalışanların yarıya yakınının medya sektörünü seçmek istemediği anlaşılmıştır. Ancak şu hususu göz ardı edemeyiz, yerel basının gelişmiş olması ve güçlenmesi, yerel iletişimi arttırmakta, bu iletişim yerel yönetimi etkilemekte, bu da yerel demokrasinin, yerel demokratik yönetimin güçlenmesine ve halk tarafından benimsenmesine yardımcı olmaktadır. Yerel basını desteklemek, gelişimi için katkı sağlamak zorundayız' ifadelerini kullandı.

BU ARTIŞ HER ŞEYİ ETKİLEDİ

Son dönemlerde döviz kurunda yaşanan artışlardan en olumsuz etkilenen sektörlerden birinin Anadolu basını olduğunu belirten Yaşar, 'Döviz artışı kağıdı, boyayı, mürekkebi, matbaayı, elektriği… Aklınıza gelebilecek her şeyi etkiledi. Kazancı zaten yüksek olmayan yerel gazeteler kapanma noktasına geldi. Hükümetin, Anadolu basınının sorunlarını tespit etmesi ve bu sorunlara çözüm geliştirmesi gerekiyor. Hatta ve hatta yerel basının devamlılığı için yerel basınımızın kullandığı gazete kağıdının sübvanse edilmesi, Basın İlan Kurumu'nun yerel gazetelere verdiği desteklerin ve resmi ilan kapsamının genişletmesi, muhabir istihdamı ve gazete dağıtımı gibi konularda basın mensuplarımıza destek verilmesi gerekiyor' sözlerini kaydetti.