Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Samsun'un İlkadım ilçesinde 2017 yılında hizmete açılan Yeşilkent Kavşağı ile ilgili şubenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu bir komisyon kurarak hazırlayacaklarını ve yetkililere sunacaklarını söyledi. Kavşağın kamulaştırma eksikliğinden dolayı gerekenden dar ve keskin viraja sahip olduğunu kaydeden Memişoğlu, "Burada bir hata var ve bunun giderilmesi gerekiyor. Henüz burada ölümlü kaza olmadı ama olabilme ihtimali yüksek" ifadelerini kullandı.

KAZALARA NEDEN OLUYOR

Söz konusu kavşağın çok önemli bir düğüm noktası ve Karadeniz'in Orta ve Batı Anadolu'ya açılan yeri olduğunu kaydeden Memişoğlu, "Bu kavşağa itiraz ediyoruz çünkü vatandaşlarımız odamıza da gelerek şikayet ediyor. Biz de bu şikayetler neticesinde konuyu ayrıntılı olarak ele aldık. Aslında burada yapılan kavşak çalışması gerekliydi. Fakat bu kavşakta bariyerlerle alınan tedbirlerle göreceğimiz gibi planlamada hata olduğu gözlemleniyor. Planlananla gerçekleşen ulaşım uyuşmuyor. Vatandaşlarımız burada tehlikeli kazalar yaşıyor. Buradaki farklı seviyedeki kavşağı incelediğimizde Karayollarının önceliği şehirlerarası trafiğe verdiğini görüyoruz. Şehirlerarası trafik ufak tefek aksamalar da olsa süreklilik sağlayabiliyor. Ankara'dan gelen trafik Trabzon yönüne akıyor. Ancak kent içi trafik göz ardı edilmiş. Diğer uzmanlardan aldığımız bilgilere göre de dönüş açıları uygun değil. İlk başta oldukça geniş gelen kesit daha sonra daraltılmak zorunda kalınıyor. Bu da sürücülerin şaşkınlığına sebebiyet veriyor. Yukarıdan çift şerit gelen trafik, tek şerit olunca sıkışmaya neden oluyor. Hatta zaman zaman bu sıkışmadan kaynaklı kazalar yaşanıyor" diye konuştu.

TABELALAR YANLIŞ

Memişoğlu, kavşağın yeniden ele alınması gerektiğini belirterek, "Yol ayrımları çok ani. Bu tür düzenlemelerde tabelalarla uyarı yapılır ya da sürücüye yol yön verir. Fakat bunu bazı noktalarda göremiyoruz. Yönlendirme tabelalarının konulduğu yerler yanlış ve üzerindeki açıklamalar da yanlış anlamalara neden oluyor. Araçlar aniden dönmek zorunda kalıyor, yol ayrımları aniden çatallaşıyor. Yol ayrımlarında dönüş açılarının çok rahat olması lazım. Atakum'dan Ankara istikametine dönen noktada, yol ayrımı adeta sürpriz gibi çıkıyor karşısına. Yine Atakum'dan gelip, Sinop istikametine gitmek isteyen sürücüler tek şerit olarak giriyor, Trabzon istikametine gidecek sürücülerle karşılaşıp tek şerite geçiyor. Yer altına girip orada dar bir açıyla dönerek tek şerite düşüyor. Bu nokta da sürücülerin bocalamasına yol açıyor. Sol şeritte olan sürücüler sağ şerite geçmeye çalışırken ciddi bir sıkışıklık oluşuyor. Bu kadar dar alanda kurallara uygun bir kavşak planlamak mümkün değil. Kavşağın projelendirmesi sırasında gerekli kamulaştırmanın yapılmaması bu kalıcı yanlışın asıl nedeni" dedi.

KAMULAŞTIRMA EKSİK

"Bu kavşak bugün sorunumuzu çözemiyorsa, ilerleyen yıllarda daha ciddi sorunlar oluşturabilir" diyen Memişoğlu, "Edindiğimiz izlenime göre buradaki en önemli sorun kavşağı eldeki mevcut arazinin üzerine yerleştirmeye çalışmak. Burada kamulaştırma yapmadan çözmeye çalışmışlar ama çözüme ulaşmamış. Gördüğümüz kadarıyla yeni kamulaştırma yapılması lazım. Kurumların bu işi yeniden ele alması, basit çözümlerle bu işi geçiştirmememiz gerekiyor. Burada bir hata var ve bunun giderilmesi gerekiyor. Henüz burada ölümlü kaza olmadı ama olabilme ihtimali var. Şehirlerarası trafikte yol yorgunluğuyla birlikte özellikle geceleri bu tür kavşaklar ciddi şekilde tehlike arz ediyor. Umarız olmaz ama ölümle sonuçlanabilecek kazalar olabilir. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için elimizden geleni yapmamız gerekli. Sorumluluk alması gerekenler kenti yönetenler. Kentlinin de yararına değerlendirmeleri merkezi hükümetin baskılarına boyun eğmemeliler" sözlerini kaydetti.

VATANDAŞ İSYAN ETTİ

Kavşağı kullanan sürücüler de keskin virajdan dolayı şikayette bulundu. Yetkililere seslenen bir vatandaş, "Burayı kavşak diye nasıl yapmışlar? Böyle bir kavşak mı olur? Hiç mi mühendislik bilgisi yok hayret ediyorum. Hiç mi Avrupa'ya bakıp bir şey görmemişler? Kaç sefer burada kaza tehlikesi geçirdim. Labirent gibi dolanıyoruz içinde" dedi. Bir diğer vatandaş Ramazan Kuru ise kavşağın çok dar ve keskin olduğunu belirterek, "Biraz daha geniş olabilirdi, birden keskin viraj çıkıyor ve insanlar bocalıyor. Gelen insanlar yavaş gelmesi gerekiyor. Tabelalar ve ışıklandırma var ama daha farklı şeyler de olabilir. Bu yolu çok sık kullanıyorum. Haftanın 4 günü burada bir kaza oluyor. Özellikle başka şehirden gelenler bilmedikleri için sert giriyorlar, bariyerlere vuruyorlar. Beton bariyer koydular ama yine de kazalar yaşanıyor. Yetkililerin burada önlem alması gerekiyor. Özellikle altgeçit biraz daha geniş olmalıydı" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER