Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomideki gelişmelere ilişkin konuştu. Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Albayrak, açıklanan oranın, piyasa ve Merkez Bankası beklentilerinin üzerinde olduğunu söyledi. Albayrak, enflasyon rakamlarıyla piyasadaki fiyatlamalarda fırsatçılık, stokçuluk ve spekülatif davranışların etkisinin algı değil, gerçek olduğunun ortaya konulduğunu belirterek, "Demek ki bu anlamdaki fiyatlamalarla çok daha yoğun şekilde mücadele edeceğiz. Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile enflasyonla topyekun mücadele edeceğimizi açıklamıştık. Bu hafta bire bir sektörel ve grup bazlı görüşmeleri başlatacağız ve bununla ilgili çerçeveyi kamuoyuna önümüzdeki hafta anons edeceğiz. Bu, meseleye ne kadar ciddi yaklaşılması gerektiği açısından önem arz ediyor" diye konuştu.

GÜVENLİ ADIMLAR

Enflasyon rakamlarına ilişkin, "En kötüyü geride bıraktık, eylül ayı beklentiler açısından en kötünün olduğu aydı." değerlendirmesinde bulunan Albayrak, ağustostan itibaren son iki ayda yaşanan sürecin doğru tanımlanması gerektiğini dile getirdi. Albayrak, ilk olarak kur özelinde spekülatif bir süreç yaşandığını ve bunun püskürtüldüğünü, eylülde de likidite özelinde ve bankacılık sektörü içinde bir sürecin yaşandığını ve atlatıldığını vurgulayarak, "Bu süreçte attığımız adımlarla birlikte, ekonomide birkaç aydır yaşanan sürecin etkilerinin kalıcı değil, artık bu süreci geride bırakarak daha somut, gerçekçi ve güvenli adımlarla yürüyeceğimizin sinyallerini almaya başladık" ifadesini kullandı.

HEDEFLERE YAKINIZ

İhracat ve ithalat dengesindeki olumlu gelişmelere ve dengelenme sürecine işaret eden Albayrak, spekülatif atakların püskürtülmesiyle kurda bir istikrar ve daha iyi değerlenme sürecinin başladığını bildirdi. Albayrak, bu ay itibarıyla yapısal reformlar, tarımsal izleme komitesi, Hal Yasası gibi alanların yanı sıra Mecliste atılacak adımlarla bu sürecin daha güçlü seyredeceğine dikkati çekerek, "Ekimle başlayan kasım ve aralıkla devam eden sürecin yıl sonuna kadar hedeflere yakın düzeyde gerçekleşeceğini görüyoruz. Bu trendin ekimle birlikte kırılacağını görüyoruz ve bununla birlikte tüm adımları atacağız' şeklinde konuştu.