Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, KOSGEB'in gerçekten ihtiyaç sahibi durumda olan işletmeleri değil de eksik veya hatalı beyanda bulunan işletmeleri destekleme programlarından yararlandırdığı yönündeki şikayetleri TBMM gündemine taşıdı.

SAYIŞTAY BELİRLEDİ

2016 yılında, eksik ve hatalı beyanda bulunan binlerce işletmenin, KOSGEB desteklerinden yararlandırıldığının Sayıştay tarafından saptandığını hatırlatan CHP'li Hancıoğlu, "Esnafımız, KOBİ'lerimiz bu haksızlığın hala sürdüğünden şikayet ediyor. Eksik ve hatalı beyanla hala kimlere KOSGEB kredisi dağıtılıyor, derhal açıklansın" dedi. Türkiye'nin büyük bir ekonomik krizle boğuştuğu şu günlerde kimi çevrelerin, krizi yok sayma gayreti içinde olduğunu kaydeden Hancıoğlu, bu süreçte KOBİ'lerin yaşadığı büyük sorunları rakamlarla özetledi. KOBİ'lerin Haziran ayı itibarıyla 646,1 milyar TL kredi borcu bulunduğunu ifade eden Hancıoğlu, "Bu borcun yanı sıra 30,6 milyar TL tutarındaki kredi de takibe düştü" diye konuştu.

YÜZDE 65'İ YANLIŞ BEYAN

KOSGEB'in düşük maliyetli kredi ve hibe programlarında talep patlaması yaşandığına dikkat çeken Hancıoğlu, "Başvuru sahibi birçok işletmeden, tüm şartları yerine getirdikleri halde desteklerden yararlanamama ve hak sahibi olamayacak işletmelerin destekleme programlarından faydalandırıldığına ilişkin şikayetler artıyor. Bu şikayetler yeni değil. KOSGEB'in hatalı hibe ve kredi kullandırma konusunda kötü bir sicili var. Sayıştay, KOSGEB'in 2016 yılına ilişkin Denetim Raporu'nda, 50 bin liralık sıfır faizli kredi desteği programından faydalandırılan 15 bin işletmeden yüzde 65'inin yanlış beyanla başvuru yaparak, hak sahibi olduklarına işaret etmiş. Sayıştay'ın 2016 yılındaki bu saptamaları kayıt altında dururken, bugün hala gerekli koşulları sağladığı halde destek programlarından faydalanamayan işletmeler ile gerekli koşulları taşımadığı halde eksik veya hatalı beyanla kimi işletmelerin destek programlarından faydalandırıldıklarına yönelik şikayetlerin gündeme gelmesi dikkat çekicidir" ifadelerini kullandı.