Güneş enerjisinde yaklaşık bir milyar dolarlık yatırımla bin megavatlık kapasite kurulmasını hedefleyen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA GES-2) projesinde hücre verimliliğinin en az yüzde 21, panel verimliliğin ise en az yüzde 18 olması gerekirken, bu oranlar sektörün en üst verimlilik kriterini yansıtıyor.


YEKA GES-2 ihalesinde bir önceki güneş YEKA projesinden farklı olarak yabancı yatırımcıların Türk ortaklarla katılma zorunluluğu olmayacak. Aynı şekilde, bir önceki YEKA GES-1 şartnamesinde bulunan fabrika ve Ar-Ge yatırım şartı yeni ihalede aranmazken, güneş modülü yüzde 60 olmak üzere tesis bileşenleri yerli olacak.
Sektördeki fiyat ve verimlilik trendleri takip edilerek hazırlanan YEKA GES-2 şartnamesine göre, Şanlıurfa-Viranşehir'de 500, Niğde-Bor'da 300 ve Hatay-Erzin'de 200 megavat olarak kurulacak santrallerde hücre verimliliğinin yüzde 21, panel verimliliğinin ise yüzde 18 olması şartı aranacak. Söz konusu oranlar, sektördeki endüstriyel verimlilik seviyeleri açısından en yüksek kriteri içeriyor.