Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, MHP İl Başkanı Taner Tekin ve beraberindeki heyet, Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara'ya hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret sonrası ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulunan Erhan Usta, mutfaktaki enflasyonun, TÜİK'in resmi rakamlarını çok aştığını ve vatandaşı her geçen gün biraz daha zorladığını" belirterek, 'Ekonomiden anlayanlar için enflasyon sürpriz değil. 3-4 ay önce Meclis'te yaptığım konuşmada enflasyonun küçümsendiğine ve enflasyonla mücadelenin gevşek olduğuna dikkat çekmiştim. Bundan sonra yapılması gereken en önemli iş enflasyon ile mücadele edilmesidir" ifadelerini kullandı.

KAYNAKLAR VERİMLİ KULLANILMADI

Türk ekonomisinin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini vurgulayan Usta, "Ekonomimiz; kendine yetmeyen, dış kaynağa, dışardan gelecek dövize bağımlı bir ekonomi. Şu anda özel teşebbüsün 220 milyar dolar civarında döviz pozisyon açığı söz konusu. Mevcut açığı kapatabilmemiz ve bundan sonraki döviz ihtiyacımızı karşılayabilmemiz için yabancı yatımcıya ve yabancı kredi kuruluşlarına ihtiyacımız var. Bunu sağlamanın yolu da bu ülkede hukukun üstünlüğünü tartışmasız hakim kılmak ve dünyayı buna inandırmaktan geçer. Üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir diğer husus da dışardan sağlanan kaynakları doğru kullanmak, üretime yönlendirmektir. Ne yazık ki dış kaynağın önemli bir kısma taşa, toprağa ve lükse yönlendirildi. Çektiğimiz sıkıntıların sebeplerinden birisi de budur" dedi.

YETERLİ DEĞİL

Türkiye'ye sermaye girişindeki aksamaların döviz kurunda dalgalanmaya sebep olduğunu belirten Usta, 'Neticesinde enflasyonda hızlı bir bozulma meydana geldi. Enflasyon çok hızlı bozulan bir gösterge, eğer mücadele doğru yapılmazsa durum daha kötü olur. Maalesef şu ana kadar yapılan mücadele yeterli değil. Eğer mücadele doğru yapılmazsa daha zor günler kapımızı çalar. Tedbirli olmalıyız ama asla ümitsizliğe de kapılmamalıyız. Doğru politikalarla Türk milleti bu zorlukları aşar" şeklinde konuştu.

KARARI DESTEKLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, McKinsey firmasından danışmanlık alınmayacağı açıklamasını değerlendiren Usta, "McKinsey firması söz konusu görevin doğal sonucu olarak devletin özel ve gizli bilgilerine de vakıf olacaktır. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanı'nın kararını destekliyoruz" dedi. Bu tür hizmetlerin yerli ve milli kurumlara yaptırılması gerektiğinin altını çizen MHP'li Usta, sözlerini şöyle tamamladı: "Eskiden Devlet Planlama Teşkilatı devletin tüm bilgilerini toplar, değerlendir ve hedefler belirlerdi. Çok kaliteli uzmanlar vardı. Maalesef bazı yasal değişikliklerle Devlet Planlama Teşkilatı asli görevini yapamaz hale getirildi ve dağıtıldı. McKinsey'e ihtiyaç o yokluğun eseridir. Yeniden milli ve yerli bir yapılanmaya acilen gidilmedir."

Şükrü Berk ASKAR