Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca düzenlenen Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması'nın Samsun Bölge Sergisi; Samsun ve Ankara bölgelerinin katılımıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesinde başladı. Fakültenin zemin katında açılan sergiye; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli, TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak, Samsun Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

SAMSUN'DA İLK

Samsun Bölge Sergisi; '2238-Girişimcilik ve Yenilikçilik', '2241-Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri' ve '2242-Öncelikli Alanlar' kategorisinde yarışan projelerden oluşuyor. Başkent Ankara dışında ilk defa bölgelerde düzenlenen bu yarışmada; Samsun bölgesini oluşturan Amasya, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illeri ile Ankara bölgesini oluşturan Ankara, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Karabük, Kırıkkale ve Zonguldak illerinde bulunan üniversitelerdeki proje başvuruları arasından seçilen 50 adet proje yer alıyor.

YENİ MİSYONUMUZ VAR

Üniversitelerin, eğitim ve araştırma misyonlarına artık üçüncü bir misyonun eklendiğine işaret Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, 'TÜBİTAK'ın bugün burada düzenlemiş olduğu proje yarışması aslında üniversitelerin bu üçüncü misyonuyla ilgili. Bu misyon; ülkemizin ihtiyaç duyduğu öncelikli alanlar, üniversite-sanayi iş birliğinin gelişmesine yönelik araştırmalar ve yenilikçilikle ilgili çalışmaları kapsıyor. Tabii üniversitelerin bahsettiğim bu misyonu, bir zorunluktan dolayı ortaya çıktı. Ulusların birbiriyle olan ekonomik ve teknolojik rekabeti, bilgi ve teknolojiye dayanıyor. Bu alanlardaki bağımsızlığınızı korumanız, ürettiğiniz bilgi ve geliştirdiğiniz teknolojiye bağlı. Dolayısıyla toplumumuzu muasır medeniyetler üzerine çıkarmak, bilim ve teknolojiyle mümkün" diye konuştu.

UMUT VERİCİ YARIŞMA

Türkiye'nin bu anlamda öncelikli alanlarını belirlediğini vurgulayan Prof. Dr. Kuran, OMÜ'nün de kendi araştırma alanlarını söz konusu alanlara adapte ederek yoluna emin adımlarla devam ettiğini belirterek, "TÜBİTAK'ın üniversite öğrencilerine dönük bu yarışmasının son derece sevindirici ve umut verici. Projeye katılan herkes bir defa üstlendikleri sorumluluğu ve görevi yerine getirmişlerdir. Zira öğrencilerimizin buraya gelip düşüncelerini aktarması ve projelerini sunması bu yarışmanın zaten temel amacıdır. Önemli olan da bu, yani fikrinin peşine düşmek. O sebeple bu arkadaşlarımızı şimdiden tebrik ediyorum. Seçilememiş olmaları, onların projelerinin zayıf olduğunu akla getirmemeli" ifadelerini kullandı.

PROTOKOL İMZALANDI

Konuşmasında ayrıca lisansüstü eğitim görecek öğrencilere yönelik yeni bir program başlattıkları bilgisini paylaşan Kuran, bu çerçevede Türkiye'nin savunma sanayisindeki araştırmacı ihtiyacını karşılamak için Samsun Yurt Savunma Sanayii, ASELSAN, Borsan gibi firmalarla protokoller imzaladıklarına vurgu yaparak 'Dolayısıyla savunma sanayimizin ihtiyaç duyduğu finansman desteğini artık Savunma Sanayii Müsteşarlığı karşılayacak. Bu gelişmeden ötürü hocalarımızın, lisansüstü öğrencilerini bu yöne teşvik etmelerini bekliyoruz' sözlerine yer verdi.