Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'nı açıkladı. Samsun'daki iş dünyası temsilcileri, programın ekonomik krizden çıkış için önemli bir adım olduğunu vurguladı.

KARARLAR UYGULANMALI

Enflasyonla mücadele için program belirlenmesinin önemine vurgu yapan Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şubesi Başkanı Haluk Tan, "Önemli olan kararların alınmasından çok, doğru uygulanabilmesi ve takibinin yapılması. Enflasyonun vatandaşa direkt etki eden bir faktör olduğunu söylemiştik, hükümet de bunu önlemek için reel politikaları hayata geçirmeye başladı. Büyük marketler halka uygun fiyatlarda satış yapacak ve halkın enflasyonla olan savaşta en az zararı alması sağlanacak. Ekonomik krizden sonraki dönemde alınan yüksek faizli kredilerin ödemesinde sağlanacak indirim de üreticilere nefes aldıracak. Yüksek bir borçlanma altına giren iş yerleri yapılan yüzde 10'luk faiz indirimi ile biraz olsun rahatlayacak" ifadelerini kullandı.

PİYASALAR HAREKETLENECEK

Samsun Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hacı Eyüp Güler ise alınan kararlar sayesinde piyasaların hareketleneceğini vurgulayarak, "Bizim gibi küçük esnaf zaten gelen malı aldığı fiyatın üstüne çok az kar koyarak satıyor. Bu indirim kararı fabrikaları ve büyük işletmeleri daha çok ilgilendiriyor. Faizlerde yüzde 10 indirim olduğu zaman kredi kullanmak çok daha cazip hale gelecek. İnsanlar kredi kullanmaya başladığı zaman piyasalarda hareketlilik başlayacak. Üretim faaliyetleri artacak, vatandaş daha uygun fiyatlara alışveriş yapacak. Üreticiler ve esnaf nakit bulmakta zorlanıyor, paranın kaynağı bankalar kredi kullanmayı cazip hale getirirse piyasalar hemen canlanacaktır. Ekonomik krizden çıkış noktası, banka faizlerinin düşmesi" şeklinde konuştu.

Şükrü Berk ASKAR