Samsun Haber: Orman Su İşleri 11'inci Bölge Müdürlüğünce yaban hayvanları ile ilgili tür tespiti ve popülasyon dinamiklerinin izlenmesi amacıyla; Amasya, Çorum, Ordu, Samsun ve Tokat illerinde ilk etapta Yaban Hayvanı Geliştirme Sahaları ile belirli avlaklara 84 adet fotokapan kuruldu. Kızıl geyik, karaca, ayı, kızıl tilki, kurt, sansar, çakal, porsuk, yaban tavşanı, yaban domuzu ve vaşak gibi hayvanlara ait görüntüler fotokapanlara yansıdı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Tokat İl Şube Müdürü İhsan İkinci, sosyal medya hesabından Tokat'ta fotokapanla görüntülenen kızıl geyik ailesinin videosunu paylaştı. Görüntülerde bir su birikintisi içerisine giren anne ve baba geyikle yavrusu kameralara yansıdı. İlk baharlar birlikte kameralara yansıyan görüntülerde su içresinde bir süre dolaşarak etrafına bakan geyikler renkli görüntüler oluşturdu.

Kızıl geyik ailesi Karadeniz'de foto kapana yakalandı

Fotokapan projesi hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı Samsun 11'inci Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, "Ülkemizde uzun yıllardan beri düzenli olarak gerçekleştirilen envanter çalışmaları, bilinen türlerin popülasyon durumlarını ortaya koymakta, artış ve azalışlara ilişkin yapılacak çalışmalara yön vermektedir.

Ülkemizin sahip olduğu yaban hayvanı çeşitliliği düşünüldüğünde, bu çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından envanter ve izleme çalışmaları Genel Müdürlüğümüzce önemsenmekte ve desteklenmektedir. Bu sebeple yaban hayatında kullanılan mevcut yöntemlerin yanı sıra teknolojik gelişmeler de yakından takip edilerek yaban hayatı çalışmalarında kullanılmaktadır.

Bu doğrultuda Bölge Müdürlüğümüzce, yaban hayvanları ile ilgili yapılacak olan tür tespiti, popülasyon dinamiklerinin izlenmesi gibi çalışmalarda kullanılmak üzere fotokapan alımı yapılmıştır. Hazırlanan projelerle popülasyon büyüklüğünün yıllara göre olan değişiminin izlenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma sonucunda yıllar itibari ile aynı sahada, aynı tarihler arasında, aynı koordinatlarda fotokapan kurularak; fotokapana yakalanan birey sayıları tespit edilmesi, sonraki yıllarda aynı çalışmanın tekrarlanması sonucunda yıllar içerisindeki değişimin izlenmesi hedeflenmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11.Bölge Müdürlüğüne bağlı Amasya, Çorum, Ordu, Samsun ve Tokat illerinde ilk etapta Yaban Hayvanı Geliştirme Sahaları ile belirli avlaklara 84 adet fotokapan kurulmuş olup izleme çalışmaları devam etmektedir. Fotokapanlardan kızıl geyik, karaca, ayı, kızıl tilki, kurt, sansar, çakal, porsuk, yaban tavşanı, yaban domuzu ve vaşak gibi hayvanlara ait görüntüler elde edilmiştir" dedi.