Samsun İŞKUR Müdürü Haşim Meydan, İŞKUR ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında işgücü piyasasının talepte bulunduğu niteliklerde işgücünün yetiştirilmesi için kamu- özel sektör işbirliğinde teorik ve uygulamalı mesleki eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde planlanmasına ve düzenlenmesine yönelik Mesleki Eğitim Beceri Geliştirme İşbirliği (MEGİP) hayata geçirildiğini söyledi.

ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ

Bu kapsamda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çalışmak isteyen anneleri desteklemek için "İş'te Anne Projesi"ni başlattığını söyleyen Meydan, "Annelere, günde 70 lira cep harçlığı, çocuk başına aylık 400 lira kreş desteği, ücretsiz sağlık hizmeti sağlanacak. 100 Günlük Eylem Planı kapsamında hayata geçirilen proje, İŞKUR şemsiyesi altında işleyecek. Çalışmak isteyen kadınlar, mesleki eğitim kursları veya işbaşı eğitim programlarına yönlendirilecek. Mesleki eğitim kursuna devam eden annelere günlük 70 lira cep harçlığı verilecek. İŞKUR, kursiyerlerin genel sağlık sigortası primlerini de karşılayacak. Böylece kurs süresince ücretsiz sağlık hizmeti alabilecekler. Sanayi veya imalat sektöründeki programlara katılan anneler, kreş çağındaki çocukları için bakım desteği de alabilecek. 2-5 yaş arasındaki çocuklar için aylık 400 liraya kadar destek ödemesi yapılacak. Bu destek kurs veya program süresince devam edecek" diye konuştu.

GENÇLER UNUTULMADI

Meydan, gençlere yönelik de yeni bir projenin hayata geçtiğini söyleyerek, "Geleceğin meslekleri olarak görülen kodlama, siber güvenlik ve bulut teknolojisi gibi mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan gençlere yönelik bir proje olan İşe İlk Adım Projesinin temel gayesi, yüksekokul ve fakültelerden son 2 yılda mezun olan 18-29 yaş aralığındaki gençlerin mezun oldukları alanlarda 6 ay süre ile İşbaşı Eğitim Programlarına alınarak mesleki deneyim kazanmalarıdır. 6 aylık program sonrasında ilk 6 ay ödenmesi gereken ücretin net asgari ücretin yüzde 50'si kadar tutarı, sonraki süreçte de yüzde 25'i kadar tutarı işsizlik sigortası fonundan karşılanacak" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU