Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2002 yılında 2,5 milyar lira olan yükseköğretim bütçesini, 2018 yılında 28 milyar liraya yükselttiklerini, 494 olan meslek yüksekokulu sayısını 996'ya, 190 olan yurt sayısını 776'ya, 182 bin olan yurt yatak kapasitesini 663 bine çıkardıklarını belirterek, "Artık kurduğumuz bu güçlü eğitim altyapısının niteliğini de aynı hızla artırma zamanının geldiğine inanıyoruz. Bunun için büyük çaba sarf ediyor, üretim ekosisteminde Ar-Ge ve inovasyonun daha fazla yer alması için çalışıyoruz. Ekonomimizde nitelik artışı ve katma değeri yüksek ürünler için bilgiden ürüne giden bütün arayüzlere yönelik destek programları oluşturuyoruz." ifadelerini kullandı.

AR-GE PAYI ARTTI

Milli gelir içerisindeki Ar-Ge harcama payının yüzde 1'lere geldiğine işaret eden Bakan Varank, bunu gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 3'ler seviyesine çıkarmak istediklerinin altını çizdi.
Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, politikalarını yerli ve milli teknolojinin geliştirilmesi üzerine kurguladıklarına değinerek, şöyle devam etti: "Bu doğrultuda teknoloji geliştirme bölgelerinden Ar-Ge merkezlerine, üniversitelerimizden bilim merkezlerine kadar birçok alanda destek programları yürütüyoruz. Gaziantep de bu desteklerimizden önemli bir pay alıyor. Bu anlamda, 2008 yılında faaliyete geçen Gaziantep Teknopark için bakanlığımız bugüne kadar 4 milyon liralık destek sağladı. Teknoparkta 100'e yakın firmada, 125 Ar-Ge personeli çalışıyor ve 600 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Diğer yandan, ülke genelinde bulunan Ar-Ge ve tasarım merkezi sayımız bin 274 iken Gaziantep'te bulunan Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısı 13'tür."