Samsun Tarih Derneği Başkanı Emin Günaydın, Samsun'un Bafra İlçesi'nde bulunan ve 1778'de yapılan Kadı Çeşmesi, 1840'ta yapılan Taşlı Çeşme ve 1909'da yapılan Hüseyin Bey Çeşmesi'nin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Günaydın, "Televizyon dizilerindeki tarih dizilerini izleyerek tarihi ne kadar çok sevdiğimizi ortaya koyuyoruz ama sahip çıkmaya gelince hiçbir şey yok" ifadelerini kullandı.

GELECEĞE AKTARMAK ZORUNDAYIZ

Geçmişi olmayan toplumların geleceğinin de olmayacağını kaydeden Günaydın, "Bir millet geçmişine sahip çıkmalı ki ülkesine sahip çıksın. Bu gerçek bugün Ortadoğu ülkelerinde çok net bir şekilde ortada. Biz ulus olarak var olanı korumak ve daha sonraki kuşaklara aktarmak zorundayız. Eserler sadece fiziksel değil mekansal ve duygusal olarak korunmalı daha sonraki kuşaklara aktarılmalıdır. Bir çeşmeden bahsederken taşı değil taşa ruh veren o geçmişi ve geçmişte yaşanan hikayeleri de gelecek kuşaklara aktarmak gerekir" dedi.

İÇLER ACISI HALDE

Günaydın, Bafra'da yok olan değerlerden biri de Kadı Çeşmesi olduğunu söyleyerek, "1778'de Sahibül Hayrat Kadı Ali Efendi tarafından yaptırılan çeşme, Tekel Caddesi, Alaçam Caddesi ve Bulvar yolunun kesiştiği noktada yer alıyor. Kitabesinde 'İçene afiyet, geçene selamet sahibul hayrat vel hasenat Kadı Ali Efendi kıldı vasiyet Rumi 1194' yazıyor. Bafralılar buradan su içenin Bafra'dan ayrılmayacağına inanır. Gelin görün ki çeşmenin üzerinde 3 adet yön tabelası bulunuyordu. 1979'da belediye tarafından restore edilmiş ve tam ortasında restore edildiğine dair çirkin bir mermer bulunuyor. Çeşmenin sadece orijinal olan tek tarafı kitabesi ancak çeşme içler acısı bir durumda ve bakıma kesinlikle muhtaç. Kısa süre önce sosyal medyada yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde Kadı Çeşmesi üzerindeki 3 tane yön tabelası Bafra Belediyesi tarafından kaldırıldı" diye konuştu.

ADETA HARABE

Yine Bafra'da bulunan Hüseyin Bey Çeşmesi'nin de altıgen planlı köşelerde burmalı sütunlar altı yüzünde üzeri bitki motifleriyle süslü zarif bir çeşme olduğunu söyleyen Günaydın, şu şekilde sürdürdü: "Bu çeşme Gençlik Caddesi üzerinde yer alıyor. Kitabesinde Bafra eşrafından 'Kazan Hacı Abdurrahman ağanın mahdumu merhum Hüseyin Bey eseri H.1327 M.1909' yazıyor. Bu çeşmenin önünde de yön tabelaları bulunuyor. Bu tabelalar, buradan kaldırılıp daha uygun bir yere takılmalı. Taşlı Çeşme ise Hacınabi Mahallesi ile Tabakhane Mahallesi'nin birleştiği yere yakın Hacı İzzet Ağa Sokağı'nın başında yapılmış bir çeşme. Üzerindeki yazıdan Dergahı Ali Kapucu başlarından Bafra Ayanı Hazinedarzade Necabetlü Hamdi Efendi Hazretleri tarafından 1840 yılında yaptırıldığı anlaşılıyor. Ama bugün harabe durumda. Televizyon dizilerindeki tarih dizilerini izleyerek ne kadar çok tarihi sevdiğimizi ortaya koyuyoruz ama sahip çıkmaya gelince hiçbir şey yok. Bafra'daki tarihi eserler yok oluyor."

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER