DİSK'e bağlı Tüm Emekliler Sendikası ( Emekli-Sen) Samsun Şubesi tarafından, emeklilikte yaşa takılanlar için Süleymaniye Caddesinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Grup adına konuşan DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Veli Beysülen Ankara'da demokrasi nöbeti gerçekleştireceklerini söyledi.

KANUN DÜZENLEMESİYLE ORTADAN KALKAR

DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın salı günü partisinin grup toplantısında, gerek emeklilikte yaşa takılanlar, gerekse emekli maaşları hakkında yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. 'Emeklilikte yaşa takılanlar 38 yaşında emekli olmak istiyorlar. Bunun devlete maliyeti 750 milyar liradır, halkın sırtına bu yükü vuramayız, ülke olarak ekonomik savaş veriyoruz' ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Kimse 38 yaşında emekli olmak istemiyor. Talep edilen erken emeklilik hiç değil, 1999 yılında çıkarılan 4447 sayılı kanunun emekli yaşını yükselten, maddesinin geriye doğru işletilmesinin yol açtığı hak kaybının giderilmesidir. Belirtilen kanun, önceki yıl SSK mevzuatında bulunmadığı halde, 25 ve prim ödeme gün sayısının yanına bir yaş sınırı getirmişti. Mağduriyete yol açan ve itiraz edilen, eski sosyal güvenlik mevzuatına göre işe girmiş ve yıllardır çalışıyor olanları kapsamasıdır. Zira bu kanunu insanların hak kaybına uğratacak şekilde geri doğru işletilmesi ve kademeli geçiş getirilmesidir. Bir kanun düzenlemesiyle hak ihlalini ortadan kaldırmaktır' dedi.

HER ŞEYE ZAM GELDİ

İğneden ipliğe her şeye zam geldiğini belirten Beysülen konuşmasını şöyle sürdürdü. 'TÜFE yıllık yüzde 24.52 oranı ile son 15 yılın en üst seviyesine geldi. İşsizlik tarihin en üst noktasına geldi. Asgari ücret bin 603 lira, ortalama emekli aylığı bin 750 lira seviyesinde iken açlık sınırı bin 893 lira, yoksulluk 6 bin 167 liraya ulaştı. Krizin ağırlaşarak sürdüğü bu günlerde, halkın temsilcisi olan TBMM işlevsizleştirilmiştir. Yapılacak olan TBMM'nin inisiyatif alması ve halkın büyük çoğunluğunun ihtiyaçlarına uygun ekonomik politikalar uygulamasını sağlayacak kanuni düzenlemeler yapmasıdır' ifadelerini kullandı.

İMZALAR MECLİS'E

Hükümetin emeklilere karşı ekonomik savaş yürüttüğünü ifade eden Beysülen, 'Bir ay önce buna karşı tüm Türkiye'de başlattığımız imza kampanyasını bugün sonlandırdık. 24 Ekim tarihinde Ankara'da Genel Merkez binasında, tüm şube ve temsilciklerde 24 saat süreyle demokrasi nöbeti tutacağız. Kampanyada toplanan imzalar 25 Ekim'de TBMM Başkanlığına teslim edeceğiz. İmzaları teslim ettikten sonra siyasi partilerin Grup Başkanvekilleri ile görüşme yaparak emekli sorunlarını kendilerine anlatarak sorunların çözümü için kendilerinden destek isteyeceğiz' dedi.