Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murizoğlu, Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara'ya hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi. Başkan Murzioğlu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin'in yapım süreci 2011 yılında tamamlanan ancak yatırımcı bulamadığı için uzun süredir atıl durumda kalan tersane alanının 3 bin dönümlük kısmının OSB'ye dahil edilmesiyle ilgili açıklamalarını değerlendirdi.

SAMSUN'A İHANET ETMİŞ OLURUZ

Geçmişte tersane alanının yapılmasının yanlış bir yatırım olmadığını söyleyen Başkan Murizoğlu, "Fakat gemicilik sektörünün sadece ülkemizde değil bütün dünyada krize girmesiyle beraber biz buraya yatırımcı getiremedik. Sonra Çin çok ucuz gemiler yaparak dünya piyasasında yerini aldı. Biz tersanecilikte, gemi yapmaktan ziyade tamir bakıma yöneldik o yüzden yatırımcı bulamadık. Şu anda tersane alanının bir kısmının serbest olarak kalması, bir kısmının da sanayi bölgesi olarak ayrılması şehrin gündeminde. Bundan haberdar olan vekillerimiz var. Büyükşehir Belediye Başkanımız da bundan haberdar. Benim de görüşlerim alındı. Ama ben şöyle bir görüş verdim: 'Olmaz diye bir şey yok, olur. Fakat o bin dönüm araziyle sınırlı kalırsa Samsun'a ihanet etmiş oluruz. Bu alanın en az 5 milyon metrekare olması lazım. Geçmişte 600 dönüm organize sanayi alanları yaptık. Gördük ki, insanlar oradan yer almak ve yatırım yapmak için adeta birbirleriyle yarıştılar. Şu anda böyle prestijli bir arsanın, eğer organize sanayi veya sanayi alanı yapılacaksa metrekare olarak bizi tatmin edecek büyüklükte olması lazım" diye konuştu.

BAŞKAN O ALANI İŞARET ETTİ

Bahsi geçen tersane alanının ve Gelemen Çiftliği'nin arkasındaki arazinin şehrin ortasında kaldığını vurgulayan Başkan Murzioğlu, "Yarın oradaki şehir yapılanması, biz orada sanayi alanı yaptık diye bizim hakkımızda farklı şeyler söyleyebilirler. Bunda da haklı olabilirler. Ancak havaalanından sonra Çarşamba'ya kadar olan bir sulak alan var. Bizim organize sanayi yapmak istediğimiz asıl alan orası, çünkü orada sınırsız bir alan var. Benim ve odamın fikri o arsanın organize sanayi yapılması. Ama orası olmuyorsa, 'Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek' derler ya, bugün eğer tersane alanı sanayi alanı ilan edilecekse ölümü görüp, sıtmaya razı olmak olur benim için. Bahsettiğim alan tarım arazisi değil, araştırdığımızda Kuş Cenneti gibi koruma altında olan bir alan olduğu söyleniyor. Ama Kuş Cenneti gibi kuşların çok yoğun olarak geldikleri kayıtlarımızda yok. Ama geçmişte buranın sulak alan olarak koruma altına alındığı söyleniyor. Bu çıkarılabilir mi? Eğer hükümet isterse çıkarabilir. Eğer biz Samsun olarak bastırırsak bunu çıkarırız. O zaman yerli ve yabancı her gelen yatırımcıya, 'Ben şu kadar büyük bir alan istiyorum' dediğinde bugün gibi 'Sana bu kadar bir araziyi tahsis edemiyoruz' diyemeyiz en azından" ifadelerini kullandı.

YERLİ OTOMOBİL İÇİN YERİMİZ YOK

Şu anda Kavak Organize Sanayi Bölgesinin birinci etabının tamamen dolduğunu söyleyen Başkan Murzioğlu, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "İkinci etapta da öyle bir bozuk fiziki yapı var ki, gelecek olan yatırımcı binaya yapacağı masrafı alttaki hafriyatına yapıyor onun için de yatırımdan vazgeçiyor. Yoksa Kavak uzakta diye değil. Mesela Havza'da var, karayoluyla taşınacak bir imalatı kimse gelip deniz kenarında istemez. Ama deniz kenarından taşıyacağın bir imalatı da kimse gelip Havza gibi yerde imalat yapmak istemez. Onun için biz iki tarafa da uygun, Samsun'da atıl olarak gösterilen o bölgenin sanayi alanı olarak ilan edilmesini istiyoruz. Gündemde yerli otomobil var. Hep diyoruz ki 'Yerli otomobil bizim şehrimize gelsin.' Yerli otomobil yapılacak bir organize sanayiye hala sahip değiliz. Bizden belki 5 bin metre yer isteyecekler, biz kendilerine yok diyeceğiz. Ama dediğimiz alan olursa 'Buyrun gelin' diyebileceğiz. Bu benim girişimimle olmaz. Şehrin dinamikleri, önce vekilleri, sonra büyükşehir belediyesi, sanayicileri bir araya gelecek bir masa etrafında toplanacağız buna karar vereceğiz. Benim bu çağrıma katılanlar var, hatta saydığım kişiler içerisinde bu çağrıyı bana yapanlar da var. Mesele ortak karar verip sanayinin önünü açmak. Bugün bizim şehrimiz, en iyi yaşanılabilir şehirlerden birisi. Sosyal ve kültürel olarak Türkiye'de 81 ilde 5 tanesini saysanız içerisine girer. Dışarıdan gelenler 'Samsun fevkalade olmuş' diyorlar. Biz bunu altyapımız olmadığından sanayi olarak bir yere getiremedik. Şimdi bu hamleyi yapmak istiyoruz. Bunun içinde büyük bir sanayi alanı istiyoruz."

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER