Medicana Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hatice Yağmurkaya Balkay, gebeliğe karar veren anne adayları için önemli açıklamalar yaptı. Gebeliğe karar verildikten itibaren anne adayının sağlığının iyileştirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Doktor Balkay, hamileliği düşünen kadınların öncelikle sigaradan vazgeçmesi gerektiğine dikkat çekti.

İLK ÖNCELİĞİMİZ


Balkay, 'Gebelik öncesi kadının sağlığının kontrol edilmesi, hem anne hem de bebek için gebelik ve doğum sonuçlarını iyileştiriyor. Günümüzde hala pek çok kadın gebeliğe ciddi tıbbi sorunlarla başlıyor, bebeğe zararlı olabilecek maddelere maruz kalıyor ve tıbbi olarak koruyucu bir önlem almadan plansız gebe kalıyor. Sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi, gebelik planları konusunda hem kadının hem de erkeğin eğitilmesi ilk önceliğimiz. Günümüzde anne ve çocuk sağlığında daha iyi sonuçlar elde etmek için gebelikten önce harekete geçmek, hedefi tanı ve tedaviden çok koruma ve önlemeye yönlendirmek gerekiyor. Gebelik öncesi beslenmede genellikle saf, temiz, kilo aldırmayan ama besleyici gıdaların tercih edilmesi gerekiyor. Düzgün ve sağlıklı beslenmeye ilave olarak folik asit takviyesi yapılması, kullanılan destek ürünleri varsa bunların güvenilirliği, yararı ve zararı irdelenmeli. Gebeliğe hazırlanan kadınlar sigarayı bırakmalı bırakamıyorsa kullanım sınırlaması konusunda teşvik edilmelidir. Anne adayının egzersize ve kilo kontrolüne önem vermesi de büyük önem taşıyor' şeklinde konuştu.

HANGİ AŞILAR YAPTIRILMALI?


Doktor Balkay, 'Özellikle Human Papilloma Virüs (HPV), grip, kızamıkçık aşıları bu hastalık risklerini taşıyan gebe adaylarında hekim kontrolü ile birlikte yapılmalıdır. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili risk belirlenmeli, uygun testlerle belirlenen hastalıklar tedavi edilmelidir. Diyabet, tiroid hastalıkları, epilepsi benzeri nörolojik hastalıklar, hipertansiyon, lupus, böbrek hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, astım, pıhtılaşma bozuklukları gibi sistemik hastalıklarda veya depresyon, bipolar hastalık ve şizofreni gibi psikolojik hastalıklarda hasta gebelikten önce mutlaka bir hekim ile görüşmelidir. Mevcut tıbbi sorun nedeniyle kullanılan ilaçlar, gebeliğin hastalığın seyrine etkisi ve özellikle de diyabet gibi hastalıklarda gebeliğin hastalığın kontrollü bir döneminde planlanması uygun olacak' ifadelerini kullandı.

GENETİK HİKAYE İNCELENMELİ


Anne yaşı, anne ve babanın tıbbi durumu, kadının daha önceki gebeliklerinin sorgulanması gerektiğini ifade eden Balkay, 'Daha önceki gebeliklerinde bebeklerinde genetik sorunlar yaşayan çiftler ve ailede bilinen bir genetik hastalık mevcut olanlar tespit edilmeli ve bu aileler gebelik öncesi genetik danışma almalıdırlar. Bir önceki gebelik erken doğum, düşük veya ölü doğum ile sonlanmış ise hasta risk ve nedenlerin tespit edilmesi için incelenmelidir. Özellikle sezaryen ile yapılan bir doğumdan sonra hasta yeni bir gebelik için en az 12 ay beklemeli' sözlerini kaydetti.