Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ve Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Kara'ya "hayırlı olsun" ziyaretinde bulundu.

2019 İÇİN UMUT VERİCİ

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan ve 1 Kasım itibariyle uygulamasına başlanan fındık fiyatlarını değerlendiren oda başkanları, fiyatın çok geç açıklandığını ve bunun da fındığını daha önceden elindsen çıkartan üreticinin mağduriyetine yol açtığını dile getirdi.

Geçtiğmiz hafta Ankara'da, fındıkla ilgili Karadeniz'in en büyük toplantısını yaptıklarını belirten Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, "Sayın Cumhurbaşkanımız fındıkla ilgili fiyatı açıkladı. Tabi verilen karar çok geç alınmış bir karar. Bundan 2 ay önce alınsaydı çiftçimizin yüzü gülecekti. Yine de memnuniyetle karşılıyoruz. Bu fiyattan anlıyoruz ki, 2019 yılı fiyatları 14-15 TL'nin altına düşmeyecek. Cumhurbaşkanımız fındık fiyatının serbest piyasaya bırakılmayacağını mesajını vermiştir. Ne yazık ki üreticinin elinde yeterli fındık kalmadı. Borcu vardı, borçları ödemek için fındığı elinden çıkarttı. Birliğimizin gayretleriyle fiyat buralara geldi, Her şeye rağmen fiyat, geleceğe umutla bakmamıza neden oldu" dedi.

ERKEN AÇIKLANSA DAHA İYİ OLURDU

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir de fiyatın daha önce açıklanmasının üretici için daha iyi olacağını dile getirerek, "Bizim isteğimiz zaten 14-15 TL civarındaydı. Fiyat konusunda isteğimiz oldu, ama geç açıklanması iyi olmadı. Üreticinin yaklaşık yüzde 30-35'inin elinde fındık kaldı. Ama TMO'nun verdiği fiyattan tabi ki memnunuz. Dünyada fındık konusunda öncü ülkeyiz. Altın değerinde bir ürün. Kendimiz buna sahip çıkamıyoruz. Karadeniz Bölgesi'nde ihracat yapan sanayiciler, sadece fındığın kırılıp satılmasından yana. Biz bölgede 3-4 tane entegre tesis kurulup, kendi ürettiğimiz ürününün işlenmesini isterdik. Böylelikle yabancı firmalara da teslim olmazdık" diye konuştu.

ÇİFTÇİ BORÇLARI ERTELENMELİ

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, fiyatın geç açıklanmasını eleştirerek, "çiftçi mağdur. Özellikle Terme, Salıpazarı, Ayvacık ve Çarşamba'daki çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası borçlarının mutlaka ertelenmesi gerekir. Bu erteleme hem de acilen yapılmalı. Çünkü Ordu'da sel olunca aynı şekilde buradaki çiftçilerimiz de etkilendi. Çiftçi zaten o zaman mağduriyet yaşadı, geç açıklanmasıyla da yine mağdur oldu. Fiyatlar belirlenirken neden ziraat odalarının temsilcileri yok? Aslında fiyat belirleme TMO'nun değil, Fiskobirlik'in işidir. Fiskobirlik'in marketçilikle ne işi var? Fiskobirlik'i devlet revize ederek devreye sokmalıdır. Devletimiz Karadenizli 8 milyon çiftçiye, çiftçinin ekmeğine mutlaka sahip çıkması gerekir" şeklinde konuştu.

FİYATI 17 TL OLMALIYDI

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ise, "TMO'nun devreye geç girmesi, üretici için hiç iyi olmadı. Çünkü ellerinde az miktarda fındık kaldı, belki de kalmadı. Bu verilen fiyat sadece tüccara yaradı. Mazot, gübre fiyatları aldı başını gitti. Bizce 14 TL az. En az 17 TL olmalıydı. Fiyat hem düşük hem de fiyat çok geç verildi. TMO ağustos ayında devreye girmelidir. Fındık ülkemiz için önemli bir ürün, daha hassas politikalar geliştirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU