Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Samsun'da "Evlilik Öncesi Eğitim 2017-2018 Yaygınlaştırma Projesi" çalıştayı düzenlendi. Bir otelde gerçekleşen çalıştaya Samsun Valisi Osman Kaymak başta olmak üzere, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Abdulkadir Abduşoğlu, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile Eğitimleri ve Danışmanlık Hizmetleri Daire Başkan Rahime Şen, idari amirler, belediye temsilcileri ve kurum müdürleri katıldı. Toplantıda konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun'da 2017 yılında gerçekleşen evliliklerin yüzde 15'inin boşanma ile bittiğini söyledi. Böylece Samsun'da yaşanan her 7 evlilikten 1'inin boşanma ile sonuçlandığı ortaya çıktı.

AMAÇ SAĞLIKLI EVLİLİK

Toplantının açılış konuşmasını yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı, "Evlilik öncesi eğitimdeki amacımız, evliliklerin sağlıklı yürütülebilmesi. Aile ve ailenin sağlıklı yaşamasına büyük önem veriyoruz. Yaşanan sıkıntıların büyük ölçüde ailelerin sağlıksız oluşmasından ve sağlıksız parçalanmasından kaynaklandığından hareketle evliliklerin daha bilinçli hale getirilmesi için, evlilik öncesinde bireylerin yetiştirilmesinin önemine değiniyoruz" dedi.

190 UZMAN HAZIRLADI

Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Abdulkadir Abduşoğlu ise 2018 yılı içerisinde gerçekleştirilen 9. çalıştay ve eğitim programının Samsun'da gerçekleştiğini söyleyerek, "Projedeki amacımız kamu kurumlarındaki farkındalığı artırmak. Kamu kurumlarıyla birlikte eğitimler verdiğimizde verimli olduğunu gördük. Bugün bir çalıştay, yarın da 30 kişilik bir eğitim gerçekleşecek. Vatandaşımızın ne tür eğitim ihtiyacı varsa hukuktan, iktisata, çocuklarına oyuncak seçiminden medyaya kadar 220 konuda eğitim modülü hazırlandı. 190 uzmanımızın bu programda emeği var" diye konuştu.

SAMSUN'DA BOŞANMA ORANI YÜZDE 15

Dünya mutluluğun temelini oluşturan unsurlardan belki de en önemlisinin evlilik olduğunu kaydeden Samsun Valisi Osman Kaymak, "İnsanın mutlu, huzurlu olması ve neslin devamı ancak evlilik ile mümkün olabilmektedir. Bu sebeple dinimiz de evlilik kurumuna yönelik çok sayıda hüküm ve prensipler yer almış, evlilik de teşvik edilmiştir. Kur'an'da en detaylı anlatılan konular, evlenme, boşanma ve aile fertlerinin görev ve sorumluluklarıyla ilgili konulardır. Çünkü aile kurumu hem birey hem de toplum için hayatı önem taşımaktadır. TÜİK verilerine baktığımızda 2017 yılında ülkemizde evlenenlerin yüzde 22'si, Samsun'da ise yüzde 15'i boşanmaktadır. Boşanmaların yüzde 35'i ise ilk 5 yıl içinde gerçekleşmektedir. Evlilik uyumunda eşlerin evlilik öncesi hazırlığının ve evlilik problemleri henüz ortaya çıkmadan eğitim almalarının önemi bilimsel çalışmalarla ortaya konmaktadır. Bu düşünceden hareketle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız evlilik öncesi eğitim konusunda toplumun dikkatini çekmek amacıyla 2012 yılında eğitim programı başlatmıştır. Samsun'da evlilik öncesi eğitimde ciddi çalışmalar yapılıyor. Yıllar itibariyle 6 bin 618 kişi bu eğitimden geçmiş, en son 2018 yılında bin 280 vatandaşımız bu eğitimi aldı. Kamu kurumları ve belediyelerde 979 kişi eğitim aldı. Ülkemizde de 917 bin kişi bu eğitimlere katıldı" ifadelerini kullandı.

SAMSUNLULARA ÇAĞRI

"Toplumdaki sosyal sorunlar çok ciddi boyutlara ulaştı" diyen Vali Kaymak açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Bizler sadece yol yapmakla, park yapmakla şehirler imar etmiyoruz. Sosyal sorunlara da çözüm bulma konusunda valilikler, belediye, kamu kurumları ve bu amaçla kurulmuş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çok önemli. Ama bütün bunlara rağmen toplumda sosyal sorunlar, intiharlar, boşanmalar, aile içi şiddet, istismarlar devam ediyor. Bütün bu sorunların çözümü anlamında ilin valisi olarak kaymakamlara, belediye başkanlarına söylediğim bu konularda yeni projeler geliştirelim. Var olan çalışmaları ciddiyetle yürütelim. Samsunumuz 1 milyon 300 bin nüfuslu bir kent, büyük bir şehir olması nedeniyle zaman zaman basında bu tür olayları duyuyoruz, halk üzülüyor. Bu olayların temelinde de gerçekten aile yatıyor, sağlam bir aile sorunların çözümünde en önemli adım olacaktır. Bu eğitimlerin ciddiyetle yürütülmesi konusunda valilik ve kaymakamlıklar olarak üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Biz bu sorunu hafife alırsak yarın gerçekten yönetilemez bir toplumla karşı karşıya kalabiliriz. Toplum içinden çıkılamaz bir hal alır. O anlamda da mutlu toplum, mutlu aile ile başlar. Bütün Samsun halkını bu tür eğitimlere katılmaya davet ediyoruz."

Zerrin SOMUNCU