Samsun Haber: İŞKUR Samsun İl Müdürü Haşim Meydan'ın, İŞKUR'a işverenlerce gerçekleşen iş taleplerini kalife eleman yetersizliğinden karşılayamadıklarını ifade etmesinin ardından, Samsun'da faaliyet gösteren işadamı ve sanayici dernek temsilcileri, sektörlerindeki vasıflı işçi sıkıntılarını dile getirdi. Temsilciler, sistematik mesleki eğitimle işsizlik rakamlarında ciddi bir düşüş yaşanabileceğini söyledi.

VASIFSIZ İŞÇİ BİLE BULAMIYORUZ

Çalışanlarda beden gücünden ziyade nitelik aradıklarını söyleyen Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Savaş Gömeç, ''İnsanların kendilerini donatmaları gerekiyor. Mevcut durumlarında iş için bir talepte bulunduklarında sonu hüsran oluyor. Başvuracakları işlerle alakalı niteliklerini arttırıcı çalışmalara girmeleri gerekli. Bu bizim çok yaralı olduğumuz bir konu. Beden işçisinde, vasıfsız işçi bile bulmakta zorlanıyoruz. İnsanlar kolay yoldan para kazanmayı ya da masa başında çalışmayı istiyor. Öğrenciler staj için geliyor 'Bana fotokopi çektirmeyin' diyor. Biz işyerimizin patronuyuz ama günde 15 saat çalışıyoruz. İŞKUR birçok meslekte kurs açıyor ama insanlar geçici heveslerle o kurslara gidiyor. Bunu devam ettiremiyorlar. İş hayatına yansıtmıyorlar. Devlet kurumları bir yere kadar destek olabilir. Ancak insanlar da samimiyetle çaba göstermiyor. Herkes çabuk yoldan zengin olmak istiyor. Küçük bir işletmeyle başlayıp büyümek yerine, direkt fabrika sahibi olmak istiyor. Toplumun tüm kesimlerinin bu zor durumun çözümü için bir şeyler yapması gerekiyor'' diye konuştu.

TAM BİR TEZAT

İş dünyasının en büyük sıkıntısının vasıflı işgücü bulamamak olduğunu kaydeden Karadeniz Genç İş Adamları Federasyonu (KARGİF) Başkanı Levent Özden: İşsizlik oranlarına baktığımızda ciddi bir oranda ve ciddi bir kesim işsiz. Ama biz işverenler olarak da işçi bulamıyoruz. Tam bir tezatlık. İş var ama işi yapacak vasıflı işçi yok. İŞKUR'da çok başvuru var ama aradığımız özelliklerde işçi yok. Burada kişilere görev düşüyor. Kendilerini bir konuda uzmanlaştırması ve geliştirmeleri gerekiyor. İster ilkokul ister ortaokul mezunu olsun, bir konuda mutlaka uzmanlaşmalı. Devletin bazı kurumlarında, vasıfsız işgüçlerini vasıflıya dönüştürebilecek akademiler oluşturulabilir. İŞKUR'un bu konuda kursları var ama yeterli değil. Daha uzman kişiler tarafından, yapılmış olmak için değil; gerçekten amaca hizmet edecek eğitim kurumlarında vasıfsız işgücünün bireysel yeteneklerini besleyecek, sektörel dağılımını yapılacak uzman bakış açısıyla yapılmalı. Her sektörün eğitimi kendi fabrikalarında yapılmalı. Bu eğitimlerin içine iş dünyası da sokulmalı. İşçi-işveren-eğitimci entegre biçimde çalışarak bu konudaki eksiklikler giderilebilir'' ifadelerini kullandı.

EĞİTİM REFORMU GEREKLİ

Global piyasalarda teknolojinin çok hızlı ilerlediğini bu yüzden tüm sektörlerin ve çalışanlarının da kendilerini yenilemesi gerektiğini kaydeden Orta Karadeniz Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu ise, ''Bizim de eğitim sistemimizde reform yapılması lazım. İşyerlerinde sürekli 'Satış elemanı arıyoruz' diye ilan asılı durur, yüzlerce müracaat gelir ama çalışacak insan bulunamaz. Bu fabrikalarda çalışacak teknik elemanlar için de geçerli. Bir an evvel bu konuya üniversitelerin el atması ve pratik eğitimlerin gerçekleşmesi gerekir. Bütün her yerde aynı sıkıntı yaşanıyor. Sanayinin zaten yenilenmesi lazımken, kaliteli işçiye ihtiyacımız var. İş bulma kurumlarında onbinlerce başvuru var ama insanlar işe yerleştirilemiyor. İŞKUR'un bu konuda gayretleri var ama yeterli olmuyor demek ki. İş dünyasıyla beraber yeni bir komisyon kurulup, istişare usulüyle eksiklikler tamamlanmalı. Global piyasalarda teknoloji hızlı ilerliyor, vasıfsız elemanımızın olmaması üretimi de etkiliyor. Yabancılar da Türkiye'ye gelip yatırım yapıyor ama onlar da çalıştıracak eleman bulamıyor'' dedi.

İŞ VAR, İŞSİZ YOK

Sanayici işverenlerin de kalifiye eleman bulamama konusunda ortak sıkıntıları olduğunu söyleyen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Haluk Tan da ''İş var, işsiz yok. Vasıfsız işçi olarak dışarıda dolaşan insan sayımız fazla ama nitelikli işçimiz yok. Kaynakçı, dökümcü gibi işçileri bulamıyoruz. Ne kadar seminer yapılırsa yapılsın, bu kollarda işçi bulamadıklarını sanayiciler bize iletiyor. Teknik liselerin boşluğunun hala dolmadığı bir dönemi yaşıyoruz. Katsayı uygulamasından dolayı teknik liselerde ortaya çıkan boşluk, hala devam ediyor. Orada kaybolan nesil, maalesef sanayiciye teknik anlamda sıkıntılar yarattı. Örneğin Samsun'da cerrahi aletler alanında sanayi altyapımız var ama kalifiye işçinin olmayışından dolayı boşluk var. Bunların çözümü zamanla ve eğitimle olabilecek şeyler. O yüzden bir anda çözülebilecek sorun değil. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ve İŞKUR'un yaptığı projelerin devamında zamanla çözülecek'' sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU