AK Parti tarafından hazırlanan sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik düzenlemenin de içerisinde bulunduğu 44 maddelik "Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Başkanlığına sunuldu. Torba yasa görüşmeleri önceki gün TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Komisyonunda başladı. Komisyon görüşmelerinden sonra TBMM Genel Kuruluna gelecek olan teklifle ilgili değerlendirmelerde bulunan Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı İlyas Biçer ile Türk Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak ilgili teklifin yetersiz olduğunu savundu.

YASA DEĞİŞMELİ

Bir süre önce sağlıkta şiddete çözüm bulma amacıyla TBMM'de görüşmeler gerçekleştiren Türk Tabipleri Birliği heyetinde yer alan Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, "Tamamiyle bizim teklifimizin uzağında bir teklif. 2014 yılında TBMM'de sağlıkta şiddet araştırma komisyonu kuruldu ve bu komisyon bir rapor hazırladı. Türk Tabipleri Birliği de o komisyona iki maddeden oluşan bir yasa sundu. 2018'e geldik bu süreç hiçbir şekilde dikkate alınmamış. Göstermelik, içi tamamiyle boş bir öneri sunulmuş. Bizim söylediklerimizle uzaktan yakından alakası yok. 'Direkt savcılığa yollayacağız' ifadesi bizi kesinlikle tatmin etmiyor, çünkü subjektif ve değerlendirmeye tabi olabilecek bir durum. Bu öneri kimseyi dinlemeden sunmuş olmaları da insanın içine dokunuyor. Teklif şu haliyle beklentilerimizi karşılamıyor. Zaten bizim amacımız cezalandırmak değil, Türk ceza kanununda daha somut cezaların yer almasıyla caydırıcılık yaratması. Ancak iki gündür 'Sağlıkta şiddet yasası teklifi' gibi bir algı yaratılıyor, kesinlikle hekimlerin beklentilerine karşılık olacak bir teklif değil. Hiçbir işe yaramayacak. Sadece hekimlere 'Biz bir şey yaptık' görüntüsü vermek için yapılmış, ancak biz bunu hekimlerimize izah edeceğiz" diye konuştu.

KISMEN FAYDALI

Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı İlyas Biçer ise, bu zamana dek yapılan uygulamalarda şiddetin caydırıcılığına şahit olamadıklarını belirterek, "27 yıl sağlık personeli olarak çalıştım, bizzat şiddeti yaşayan ve gören insanlardan biriyim. Bu olayın bir daha tekerrür etmemesi için ne gerekiyorsa, yasa öyle çıkmalı. İnsanlara hayat veren, tedavi eden sağlık personeli bunu hak etmiyor, karşılığı bu olmamalı. Bunun için de yetkililerden beklentimiz şiddetin caydırıcılığı adına ve insanların buna cesaret edemeyecekleri şekilde bir karar alınması. Sunulan yeni teklifin kısmen faydalı olabilir mobinge maruz kalan arkadaşlarımız karakollarda ifade vererek perişan durumda oluyorlardı, bu açıdan iyi olmuş ama yeterli bulmuyoruz. Biz şiddetin önüne geçilmesi için gerekli cezaların verilmesini istiyoruz. Meclise sunulan tasarıyı inceledim, olumlu ancak ceza hukukun da düzenlenmesi gerekiyor. Teklifte öne sürülen durum güzel ama kapsamı genişletilmeli. Genel merkezimizin bu konuyla ve sağlık çalışanlarının gündeminde olan birçok konuyla ilgili bir çalışma yürütülüyor. Çalışma bittiğinde bir rapor şeklinde kamuoyuyla paylaşacağız" ifadelerini kullandı.

CEZA CAYDIRICI OLUR

Sağlıkta şiddetle ilgili atılan adımlarda çok geç kalındığını ifade eden Türk Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak, "Şiddet failinin artık karakolda salınmayıp adliyeye gidecek olması önemli ama bununla da kalmamalı. Burada önemli olan adliyeye sevk edildiğinde savcılığın vereceği kararlardaki, mevzuat ve yasanın değişmesi. Bunu becerebilirlerse bir anlamı olur. Savcılık normal bir suç gibi görüp yine serbest bırakacaksa uygulamada sıkıntı olur. Bizim talebimiz, sağlıkta şiddet yasası çıkartılarak savcıların ellerinin güçlendirilmeleri. Teklifin bu haliyle caydırıcı olacağını düşünmüyorum. Asıl caydırıcılık ceza kanunun değişmesi, hemşireyi darp edenin mutlaka hapis cezasına çarptırılmasıyla olur. Bizim derdimiz direkt savcıya sevk edilmeleri değil, ceza almaları. 122 acile yapılan asılsız ihbarlar artık tutuklanıyor. O ceza kesinlikleştikten sonra asılsız ihbarların sayısında önemli bir düşme var. Ayn şey sağlıkta şiddet de yapılmalı. Biz bu teklifin yeterli olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Zerrin SOMUNCU / ÖZEL HABER