Bir süre önce Haber Gazetesi'nin ''Göllerimiz kuruyor" manşeti ile dikkat çektiği Ladik Gölü'nün yok olma tehlikesine karşı duyarsız kalmayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, yaptığı haberle göle dikkat çeken Haber Gazetesi'ne teşekkür etti. Zeybek, "Ladik Gölü'yle ilgili mücadelemiz devam edecek" dedi

PROFESÖRDEN ÇARPICI AÇIKLAMA

İlgili haberde, Haber Gazetesi Muhabiri Zerrin Somuncu'ya Ladik Gölü'nde yaptığı açıklamalarda gölün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu anlatan OMÜ Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, yetkililerin mutlaka Ladik Gölü ile ilgili harekete geçmesi gerektiğini ifade etmişti. Prof. Dr. Polat, "Eğer tedbir alınmaz ve Ladik Gölü'nden bu şekilde su çekilmeye devam edilirse yakın bir gelecekte Ladik Gölü'nden bahsetmek yerine 'Ladik Gölü vardı' deme noktasına geleceğiz. Bu da ekolojik zincirde çok ciddi bir dengesizliğe ve hasara neden olacak. Bugün bilinen birçok tür göz göre göre yok olacak. Yok olan her tür, bir gün sıranın insana geleceğinin işareti. Lütfen geleceğimizi, çocuklarımızı, torunlarımızı böyle bir güzellikten mahrum etmeyelim. Artık tedbir almak için son zaman. Böyle bir göl inşa edilmeye çalışılsa Samsun'un bütçesi yetmez. Yok etmek yerine sahip çıkalım. Yeni güzellikler oluşturmak için harcanan parayı, var olan güzelliklerimizin devamlılığını sağlamak için kullanalım. Bu anlamda yetkilileri göreve çağırıyorum. Tedbir almazsak maalesef Akşehir Gölü'nün akıbetine Ladik Gölü de uğrayacak. Bunu fırsat bilip tedbirleri alarak gölümüzü doğal şekline kavuşturabiliriz. Alınacak tedbirlerin başında, burada baraj gölü haline getirildiğindeki doğal su kitlesinin derinliği 4.5 metreydi buraya 4.5 metredeki su bırakmak suretiyle istenilen kadar suyu çeksinler. Doğal dengeye ulaştırabilmemiz için buradaki su kitlesinin derinliğinin en az 3 metre olması gerekir ki sürdürülebilir bir biyolojik çeşitlilik ve yaşam olsun" ifadelerini kullanmıştı.

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ ORTAYA ÇIKARACAK

Bunun ardından CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Ladik Gölü'ndeki suyun azalma sebeplerinin tespit edilmesi ve önlenmesi için TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zeybek, "Ladik Gölü'nün kuzeyine Devlet Su İşleri tarafından yaptırılan set nedeniyle göldeki su seviyesi azaldı. Göl, sellerin önlenmesinde ve sulamada kullanılmaktadır. Ladik göl bölgesi, doğal güzelliklerinin yanı sıra gölde bulunan balık çeşitliğinin fazla olması nedeniyle amatör balıkçıların ve göl çevresini mesire yeri olarak kullanan halkımızın tercih ettiği bir yer. Ladik Gölü'ndeki 5 metreye ulaşan derinlik, tarımsal sulama ve nedeni belirsiz su kayıpları sonucunda suyun derinliği 90 santimetre seviyelerine kadar düştü. Erozyonla gölün tabanının dolduğu da bilinmektedir. Kış aylarında göl sahasının genişlemesi ile balıkların alana yayıldığı ve buralarda bahar aylarında yumurtladığı, suların çekilmesiyle yavru balıkların göl sahasına dönemedikleri ve öldükleri yönünde bilim insanları tarafından raporlar düzenlenmiştir. 870 hektarlık alanın yüzde 40'nda hayvanların otluyor. Kalan kısımda ise su seviyesinin düşmesi sonucunda balık türlerinde azalma yaşanıyor. Ladik Gölü ile özdeşleşmiş olan Turna balığında da azalmaların yaşandığı biliniyor" diye konuştu.

MÜCADELE DEVAM EDECEK

Zeybek açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Ladik Gölü için gerekli tedbirlerin alınması, bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanları gelir kaybına uğratmadan gerekli tedbirlerin alınması gerektiği yönünde TBMM Başkanlığına vermiş oldum araştırma önergesiyle, göldeki canlı hayatın korunması ve kurumanın önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması önem arz etmektedir. Araştırma önergesinin cevabını bekliyorum. Cevap geldiği zaman onu da kamuoyuyla paylaşacağım. Bu işi araştırmaya ve kaşımaya devam edeceğim. Orada gölün doğal yapısıyla değil yönetimden kaynaklı sorunlar var. Araştırma önergesiyle birlikte bu sorunların hepsi ortaya çıkacak. Bu süreçte yaptığı araştırmalarla halkımızı aydınlatan ve Ladik Gölü'ndeki sorunu sayfalarına taşıyarak kamuoyu oluşturan Haber Gazetesi'ne çok teşekkür ederim. Gölümüzle ilgili mücadelemiz devam edecek."

Zerrin SOMUNCU