Ekmeğe zam konusunun kamuoyunu uzun süre meşgul etmesi üzerine açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Yılbaşına kadar ekmeğe zam yok" demişti. Zam ihtimalinin kalkmasının ardından, ekmeğin gramajının gizlice düşürüldüğü iddia edilirken, bu iddianın Samsun'da karşılığı olmadığı anlaşıldı.

FAZLASI VAR EKSİĞİ YOK

Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından 200 gramlık somun ekmeğin fiyatı 1 lira olarak belirlenmiş durumda. Hepsinin de fiyatı 1 lira olan ekmeklerden İlkadım'daki fırından alınan 230, Canik ve Tekkeköy'deki fırınlardan alınanlar 210, Atakum'daki fırından alınan ise 200 gram olarak tartıldı.

SORU İŞARETLERİ VARDI

Ekmeklerin gramajlarıyla ilgili değerlendirme yapan vatandaşlar, ekmeklerde gramajların normal ve normalin üzerinde çıkmasından mutlu olduklarını dile getirdiler. Gramaj konusunda kafalarında soru işareti olduğunu söyleyen Bekir Özdemir adlı vatandaş "Ekmek konusunda içimiz rahat değildi. Ancak sizlerden öğrendiğimize göre; ekmeğimizden çalınmıyormuş. Doğrusunu söylemek gerekirse şaşırdım" ifadelerini kullandı. Samsun fırıncılarına güvendiğini ifade eden Hasan Kaya adlı vatandaş ise "Son dönemde çok zam geldi ama fırıncıların ekmeğin gramajından çalarak fiyatı 1 lirada sabitlediğini hiç düşünmedim. Türk insanı böyle bir şey yapmaz" diye konuştu. Fırıncıların artan maliyetlere karşı direndiğini belirten Mehmet Özden ise, "Her şeye zam geldi ama ekmeğe gelmedi. Gramajı da yerindeymiş, fırıncılara helal olsun" dedi.

HELAL OLSUN

Ekmeğin gramajıyla ilgili tartışmalara katılmadığını söyleyen Hasan Çöpoğlu, "Ekmeğin gramajı yetkililerce denetlenmeli. Bu konu gündemi meşgul etmemeli. Ekmeklerimiz gramı gramına doğruymuş. Fırıncılara helal olsun" ifadelerini kullandı. Ekmeklerin eskisi gibi olmadığını söyleyen Büşra Türe, "Ekmekler gramaj olarak tam olabilir ancak eskisi gibi değil. Şimdiki ekmeklerin içi boş gibi ve lezzeti geçmişi aratıyor" dedi. Ekmek konusunda içinin rahat olmadığını söyleyen Naime Tosun ise, "Her ekmeğin eşit gramajda olmadığını düşünüyorum. Bu konuda bir standart olmalı" şeklinde konuştu. Ekmeklerin küçüldüğünü söyleyen Ayşe Semiz, "Fırınlar ekmekleri küçülttü. Denetleme yapılmalı" sözlerini kaydetti.

EMEKLİNİN HALİNDEN ANLAYAN YOK

Bir grup vatandaş ekmeklerin gramajının değişiklik gösterdiğine inandıklarını belirterek, "Gramajı fırın fırın değişiyor. Ben 1 liraya alıyorum, bazı yerlerde 75 kuruşa satılıyor. Gramajları küçülttüler, fiyatları yükselttiler. Bir eve 4-5 ekmek alan var, emeklinin halinden anlayan hiç kimse yok. Ülkenin hali bu, 1 lira da olsa 2 lira da olsa o ekmek alınacak. Zaten birçok şeyde fiyat artırılıyor" şeklinde konuştu. Fiyatın ve gramajın yerinde olduğunu söyleyen vatandaşlar, "Devamlı aldığım fırındaki ekmeklerin gramajını düşük görmüyorum. Ekmeğin fiyatı da artan maliyetlere rağmen normal. Gramajlar farklı olmasın, bütün ekmekler aynı ağırlıkta olsun" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR