Ladik Gölü'nde yaşanan yüzde 40'lara varan kuruma, bir süre önce Haber Gazetesi tarafından gündeme getirilmişti. Gölle ilgili kamuoyu oluşmasının ardından ise konu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek tarafından Meclis gündemine taşındı. Zeybek, Ladik Gölü'ndeki suyun azalma sebeplerinin tespit edilmesi ve önlenmesi için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verirken, Ladik halkı kuruma sebebi olarak gölün Suluova'nın su toplama havzası olarak kullanılmasını gösterdi.

BALIKLAR ÖLÜYOR

Gölün kurumasının ilçe için bir problem olduğunu söyleyen Fazıl Sarı, "Yakın köylerimizdeki koku ve çamur arttı. Amasya'da Yedikır Barajı'ndaki yetkililer gölün akmasına izin veriyor. Bu her açıdan bizim zararımıza. CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek'ten Allah razı olsun. Konuyu Meclis gündemine taşıdı. Umarım sonuç alabiliriz" ifadelerini kullandı. Zübeyir Günaydın ise, "Gölün kurumaması için baraj kapakları kapatılmalı. Kapaklar açıldığı için sular Suluova Yedikır Barajı'na gidiyor. Bu nedenle balıklar ölüyor. Konu Meclise taşınmış, biz de bunun destekçisi oluruz" sözlerini kaydetti.

BATAKLIK HALİNE GELDİ

Su seviyesinin yaz aylarında çok daha az olduğunu söyleyen Seydi Koçyiğit, "Ladik Gölü, Suluova Yedikır Barajı'nın su toplama havzası olarak değerlendiriliyor. Bu yanlış bir uygulama. Temmuz-ağustos aylarında çok fazla su gönderilmesi sonucu su seviyesi çok aza iniyor. Özellikle turna balığımız yok olma derecesinde. Suyun gönderilmesine karşı değiliz ancak Ladik Gölü'nü de yaşatmalıyız. Su akışı kontrollü olarak sağlanmalı" şeklinde konuştu. Turan Demircioğlu ise, "Ladik Gölü'nün kurumasının sebeplerinden biri Suluova'nın suya çok ihtiyacı olması. Devamlı su salınıyor, göl bataklık haline geldi. Gölün onarılması için, tabandan toprak alınarak havza oluşturulmalı. Ladik halkı, bu gölden hiçbir zaman istifade edemedi" diye konuştu.

Şükrü Berk ASKAR