Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü başkanlığındaki heyet, Tarım ve Orman Bakanlığını ziyaret ederek, burada Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ile bir araya geldi ve bölge çiftçisinin sorunlarını dile getirdi. Ziyarette Tütüncü ve iç bölgeleri temsilen Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, bölgesel ve genel anlamda çiftçinin sorun ve taleplerini anlattı.

BU TANIM GEÇMİŞTE KALDI

'Kendi kendine yeten tarım ülkesi tanımı Türkiye için artık geçmişte kaldı' diyen Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, Türkiye'nin birçok üründe dışa bağımlı olduğunu dile getirdi. Genç, 'Peki bu noktaya nasıl geldik? Bölgemizde en çok ekilen ürünler, buğday, ayçiçeği ve diğer tahıllardır. Bu ürünler sulamaya ihtiyaç duymadan da ekimi yapılabildiğinden yaygınlık kazanmıştır. Sulamaya uygun olan bölgelerde buğday, ayçiçeği ve diğer tahılların yanı sıra mısır, meyvecilik, sebzecilik de yapılıyor. Samsun'un iç kesimlerinde meyvecilik ve sebzecilik istenen oranda gelişmemiş olsa da ilerleyen yıllarda sulamanın artmasıyla bölge tarımında önemli bir alternatif olacak. Tarımsal üretimde kullanılan girdiler (gübre, tarım ilacı, mazot gibi), ithalata bağımlılık giderek daha da artıyor, günümüzde tarımın ve çiftçinin en başta gelen sorunu yüksek girdi maliyetleridir. Çiftçimiz dünyanın en pahalı mazot ve gübresini kullanıyor' şeklinde konuştu.

İÇLER ACISI DURUMDA

Türkiye'de hayvancılığının da içler acısı durumda olduğunu ifade eden Başkan Genç, 'Yem ve ilaç maliyetlerindeki artışı sütte, ette ve yumurtada kendini gösteriyor. Üreticimiz sürekli zarar ediyor ve bu işi bırakma noktasına geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre 2002-2018 yıllarını kapsayan 16 yıllık dönemde, ekmeklik buğdayın alım fiyatı yüzde 350'lik bir artış gösterdi. Buna karşılık üretimde kullanılan kimyasal gübre ortalama yüzde 500, mazot yüzde 400, yem ise yüzde 550 oranında arttı. 2017 ve 2018 üretim sezonu değerlendirildiğinde mazotumuz 3.50 TL'den 6.35 TL'ye, gübremiz bin 600 TL'den 3 bin TL'lerde yani yüzde 100'lük bir artış söz konusu iken buna karşılık devletimizin açıkladığı buğday alım fiyatı 2017 yılında 900 TL iken 2018 yılında bin 50 lira olmuştur. Bu rakamlar buğday üreticisinin ne kadar mağdur edildiğini açıkça ortaya koyuyor' ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ise ziyaretten duymuş olduğu memnuniyeti dile getirerek, ziraat odası başkanlarının çözüm önerileri diledi ve görüş alışverişinde bulundu.