Samsun Balık Hali yetkililerinden alınan bilgiye göre, hava sıcaklarının artışıyla hamsi, doğal göç yollarını takip ederek soğuk sulara yöneldi. Türk balıkçılarca Gürcistan karasularında kota karşılığında avlanan hamsi, balık halinde yapılan komisyon usulü satışla pazarcıların tezgahlarına ulaştırılıyor.

50 TONA KADAR DÜŞTÜ
Geçen yıla göre bu yıl Karadeniz'e erken giren ancak hava sıcaklıklarının şubat ayı ortalaması üzerine çıkmasıyla Türk karasularını terk eden hamsi, av sezonun kısa sürmesine neden oldu.

Samsun Balık Hali'nde balık sezonunun başında günde 200 ton hamsi satılırken, bugünlerde bu miktar 50 tona kadar düştü. Hamsi avının azalmasıyla balıkçılar, rotalarını sıcak suyu seven mezgite çevirdi. Hal yetkilileri, balıkçı teknelerinin son günlerde denize mezgit avı için açıldıklarını, mezgitin kasa fiyatının kalitesine göre 20 -100 liradan satıldığını ifade etti.

ERKEN YUMURTLAMA DÖNEMİ
Samsun Su Ürünleri Komisyoncuları Kalkındırma ve Geliştirme Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Kıyak, hava sıcaklıklarının artmasıyla hamsinin soğuk sulara yönelmesinin normal olduğunu söyledi. Hava sıcaklıklarındaki ani artışla hamsinin soğuk sulara geçerek erken yumurtlama dönemine girdiğini dile getiren Kıyak, "Hamsi bu dönemde Gürcistan karasularından avlanarak getiriliyor. İki ay önce günde 20 kamyon hamsi gelmesine karşın şimdi 3-4 kamyon ancak geliyor. Avlanan hamsiyi Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz" dedi.