Suriye'de 8 yıl önce başlayan iç savaş, her köyde kötü bir hatıra bıraktı. Ülkenin bazı bölgelerinde gruplar hala çatışmaya devam ederken, özellikle Türkiye sınırına yakın bölgelerde ise şimdilik huzur hakim. Özellikle Türkiye'ye yakınlığı ile bilinen Halep'e bağlı Azez kenti de iç savaştan en fazla etkilenen yerlerden birisi. İlk önce Esad rejiminin vurduğu Azez, bir süre de terör örgütü DEAŞ'ın hedefi haline geldi. Esad rejimine bağlı askerler, muhalifler tarafından uzaklaştırılırken, DEAŞ'lı teröristler ise bölgeden Fırat Kalkanı Harekatı ile temizlendi. Ancak hem Esad rejiminin askerleri, hem de DEAŞ'lı teröristler bölgede kalıcı hasarlar bıraktı. Azez'in merkezinde Esad rejiminin bombaladığı alanlar hala açık bir şekilde görülüyor. Azez'in kırsal kesiminde ise en fazla hasarı DEAŞ verdi. Çocuk, kadın dinlemeden köylere giren DEAŞ'lı teröristler okulları yıktı, evleri mevzi olarak kullandı. Mevzi olarak kullanılan evlerin bir çoğu yıkıldı. Yıkılmayaların ise duvarları adeta delik deşik oldu.

Savaş en çocuk çocukları etkiledi

Her şeyden habersiz, üzerlerinden geçen bombaların, mermilerin gölgesinde dünyaya gelen çocukların bir çoğu ise savaşı oyun zannediyor. O çocuklar yıkılan evlerin enkazında oynuyor, o evlerin arasından geçerek okullarına gidiyorlar. Suriyeli çocukların gözlerindeki mutluluk ise bir an eksik olmuyor. Yaşları ilerleyen çocuklar, savaşın gerçek yüzünü görmeye başlıyor. O çocukların en büyük umudu ise Türkiye. Türkiye'den gelen yardım ve destekler ile ayakta kalmaya çalışan çocuklar, yine Türkiye'nin desteği ile yapılan okullarda hayata tutunmaya çalışıyorlar. O çocukların, ailelerin en büyük destekçilerinden birisi ise İHH İnsani Yardım Vakfı. Hatay ve Kilis'e kurdukları lojistik merkezleri ile dünyanın her yerinden Suriye'ye yardım ile uzatan İHH, yardım faaliyetleri ile dikkat çekiyor.

Kocaeli'nden Suriye'ye uzanan dostluk köprüsü

Yardım derneklerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş da Suriye'ye yardım göndermek için yoğun çaba harcıyor. Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde bulunan özel eğitim merkezinin öğretmenleri de Suriye için hazırladıkları yardımları, kendi elleri ile minik çocuklara teslim etti. Önce engelli öğrencilerin yaptıkları resimleri Suriye'ye gönderen öğretmenleri, daha sonra hazırladıkları kırtasiye malzemeleri ile yola çıktı. Öncüpınar Sınır Kapısından geçiş yapan öğretmenler, Azez kırsalında bulunan okullarda çocuklar ile buluştu. Hediyelerini alan çocukların mutlulukları ise görülmeye değerdi. Suriye'ye giderek çocukların durumlarını yerinde gören ve o çocukların mutluluklarına ortak olan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin eğitimcilerinden Esra Baran, 'Bugün burada çok duygulu anlar yaşadık. Çocukların yüzündeki tek gülümsemeyi görmek bize çok iyi geldi. Çocukların hayali bile kalmamış. Biz o gülümsemeyi görmek için Kocaeli'den kalkıp geldik. Savaşın izleri her yerde. Kiminin annesi, kiminin kardeşi yok. Çocuklar aslında çok yaralanmış' dedi.