Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclisi, kasım ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Davut Altan Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya konuk olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Sait Bilgiç, üniversite mezunlarının birçoğunun yeterlilikle ilgili problemleri olduğunu söyledi. Bilgiç, "Bizler işe alacak kişi aradığımızda diplomanın yeterli olmadığını biliyoruz. O kadar eksik yetişme söz konusu ki, sadece mühendislik diplomasının işe girmek için yeterli olduğunu sanan öğrenciler var" sözlerini kaydetti.

YEREL BASKILAR ÇOK FAZLA

OMÜ ve Samsun TSO arasında resmi ortaklıkların yanı sıra doğal ortaklık da bulunduğunu söyleyen Bilgiç, "Biz insan yetiştiriyoruz, sizler de istihdam yaratarak, üreterek önemli bir yarara dönüştürüyorsunuz. Mezun ettiğimiz öğrencilerin ellerine diploma vermekten gurur duyacak değiliz. Diplomasını alan kişiler piyasanın ihtiyacını karşılayacak donanımda olmalı. Türkiye 8 milyon üniversite öğrencisine sahip. Almanya'da bu rakam 3 milyon, bunun büyük bir bölümü meslek yüksekokulu düzeyinde. Müthiş bir talep var, sürekli yeni fakülte açılıyor. Yerel baskılar çok fazla. Bir ilçede meslek yüksekokulu olması onur kırıcı görülüyor. İlçe küçükse önce meslek yüksekokulu, sonra fakülte, biraz daha büyürse üniversite olacak" diye konuştu.

100 YIL HİZMET EDECEK

Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, oda faaliyetlerinden bahsederek, "Samsun TSO'ya 2009 yılında başkan olduktan sonra şehirde bir ortaklık kültürü geliştirdik. Samsun'a kazandırdığımız bazı eserlerde üniversitemiz ufak da olsa pay sahibi oldu, destek verdi. Teknopark, Lojistik Köy ve Samsun Fuar ve Kongre Merkezi hizmetlerimizden bazıları. Samsun'a AB projelerinden Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı'nı kurduk. Yeni bir hizmet binası için faaliyetteyiz, kaba inşaat bitmiş durumda. Yılbaşında bitireceğiz ve yeni binamız inşallah Samsun'a 100 yıl hizmet verecek. Yurtdışında fuarlara katıldık ve Samsun'da üretilen ürünleri sergiledik. Samsun TSO, Avrupa İşletmeler Ağı Karadeniz Koordinatörü olarak hizmet veriyoruz. Uluslarası iş yapmak isteyen KOBİ'lere destek veren dünyanın en önemli ağı. 8.'si düzenlenen YÖREX Fuarı'na 50 meclis üyesi ile katıldık" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR