Son zamanlarda hızla artan, hayvanlara yönelik şiddetin ve hayvanlara yönelik şiddet fiilinin cezasız kalması nedeniyle kamuoyu vicdanında derin yaralar oluştuğunu belirten İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, TBMM Başkanlığı'na Kanun Teklifi verdi. 'Asıl olan, bütün canlıların hukuken 'haklarının' olduğunu kabul etmek ve hukuki çerçevede bu hakları koruma altına almaktır. Hak, hukuk düzeni tarafından korunan menfaati ifade etmektedir' diyen Yaşar, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda düzenleme yapılmasının zorunlu olduğunu belirtti.

CAYDIRICILIĞI YOK

Yaşar, 'Avrupa Birliği'ne üye birçok ülkede hayvanlara karşı sergilenen şiddet içerikli fiiller 'kabahat' değildir ve bu durumun, idari para cezası ile geçiştirilemeyecek ölçüde önemli olduğu hususunda mutabakat sağlanmıştır. Hayvanlara karşı olumsuz davranışlar sergileyen kişilerin eylemleri 'kabahat' olarak değil 'suç' olarak nitelendirilmektedir. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle, hayvanlara yapılan her türlü kötü muamele uzun süredir 'kabahat' olarak kabul ediliyor. Türk Hukuk Sistemi'nde ceza yasaları, 'suçlar ve kabahatler' olarak ikiye ayrılmıştır. Kabahatler Kanunu'nun gerekçesinde, kabahat olarak ifade edilen fiiller, idari suç olarak isimlendirilmiştir. Kabahatlerin hukuki yaptırımları hafif olmakla birlikte söz konusu kabahate para cezası da uygulanmaktadır ki mevcut bu durumun caydırıcılığının olmadığı da oldukça açık' ifadelerini kullandı.

KAMU VİCDANINA AYKIRI

Milletvekili Yaşar, 'Mevcut, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun hükümlerinin, bahsettiğimiz gerekçelerle etkisiz kaldığını ifade etmek mümkündür. Failin, idari para cezası ile işlediği suçtan 'kabahat' adı altında kurtulması, maddi imkanları yeterli kişilerin, hayvanlara diledikleri ölçüde ve oranda eziyet edebilecekleri izlenimini de yaratmaktadır. Hayvanları Koruma Kanunu, lafzen ve ruhen hayvanlara, 'mal' ya da 'eşya' olarak bakılması anlayışını gözetmemeli, hayvanların canlarına ve varlıklarına karşı olan ihlallere göz yummamalıdır. Hayvanları yakan, zehirleyen, hayvanlara işkence veya tecavüz eden kişilere yaptırım olarak para cezası uygulamak kamu vicdanına aykırılık teşkil ediyor' sözlerini kaydetti.