Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 11. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bugün geldiği noktada yenilenebilir enerjide kaynak kullanımını hızla artırdığını söyledi.

Elektrikte yerli kaynakların kullanımında son 4 yılda yüzde 40'a varan artış sağlandığını ifade eden Dönmez, rüzgar, güneş ve yerli kömürün Türkiye'nin bu başarısında önemli yeri olduğunu aktardı.

DÖNGÜYÜ KIRMALIYIZ

Dönmez, şöyle devam etti: "Bizim yerli kömür dahil yerli kaynak ısrarımızın altında yatan sebep, elektrik faturası ile küresel petrol ve kur hareketleri arasındaki bağı koparmaya çalışmaktır. Bugün küresel petrol fiyatları arttığı zaman iki hafta içinde akaryakıt pompalarına, 3 ay ile 8 ay içerisinde doğalgaz fiyatlarına ve kademeli olarak da elektrik fiyatlarına sirayet ediyor. Bu döngüyü kırmamızın tek yolu yerli kaynak kullanım oranımızı artırmak. Bu yıl içerisinde Türkiye'de bu kaynaklar bazında bazı istatistikleri sizlerle paylaşmak isterim. Bu sene ilk defa Türkiye'de günlük elektrik üretimi ağustos-temmuz döneminde günde 1 teravatsaat seviyesini geçti. Ağustosta yine saatlik elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların üretimdeki oranı yüzde 50'yi yakaladı. Günlük yenilenebilir üretim oranlarında ise haziranın ilk haftasında yüzde 45 oranına erişildi."