Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra'da 2 bin 700 ailenin çeltikle uğraştığını ancak hasat sonrası bazı sorunların yaşandığını belirtti. 110 bin çeltiğin üreticinin elinde kaldığını ifade eden Tosuner, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) bir an önce alım yapması gerektiğini vurguladı.

ÜRETİCİ MAĞDUR

Başkan Tosuner, 'TMO'nun 2,70 ve 3 liranın üzerine çeltik alımını başlatması lazım. Çünkü üretici çok mağdur durumda. Üretici 30 Eylül'de çeltiğini emanete bırakmış, 3 liraya vermiş, şimdi işletmeci emanetteki malını '2 liraya alırım, parayı da yılbaşında veririm' diyor. Biz çeltik yapan bütün bölgelerde lisanslı depo istiyoruz. Çeltik üreticisinin mağduriyetinin giderilmesi için derhal TMO'nun beklemeden alımlara başlaması lazım' şeklinde konuştu.

FİYAT BELİRLENMELİ

400 dönüm çeltik ekimi gerçekleştirdiğini dile getiren Fener Mahallesi'nden üretici Bayram Halıcı, "Çeltik fiyatları düşmüş ama ben bile yiyecek pirincimi 5,5 liraya alamıyorum. Marketlerde 8-10 lira fiyatlar var. Gübre, ilaç, tohum fiyatları yüzde 100 zamlanmış. Her şey pahalı, çifti ise mağdur durumda. Malını satıp borcunu ödemek istiyor ama öyle bir durum ortada yok' diye konuştu. Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve çeltik üreticisi Burhan Ünyeli, "Bir an önce TMO'nun fiyat belirlemesi gerekiyor. Şu anda çiftçi ürününü bekletiyor, kimisinin de deposu yok, üretici mağdur durumda' ifadelerini kullandı.