Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Serkan Süren 'Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)' hakkında bilgi verdi.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun tıbbi bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Serkan Süren 'Tanı konma ve tedavi süreci tıp eğitimi almış çocuk psikiyatristleri tarafından yürütülmelidir. Çocuğumuzun DEHB olup olmadığı yönünde verilecek karar ve buna bağlı tedavi, onun bütün yaşamını derinden etkileyecektir. Tedavinin temeli ailenin doğru bilgilerle bilinçlendirilmesi, yani psikoeğitim ve ilaç tedavisinin beraber yürütülmesidir. Tedavi olması gerektiği gibi yürütüldüğünde hem çocukluk hem de ergenlik döneminde gerek akademik, gerek sosyal alanda çocuklarımız, hiperaktif olmayan yaşıtlarının yaşadığı dönemsel zorlanmalara ek hiç bir problem yaşamazlar" diye konuştu.

ERGENLİK DÖNEMİNİ ETKİLER
Süren, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "7-8 yaşındaki bir çocuğun ilaç kullanma fikri anne ve babaları huzursuz etmekte. Ancak bu noktada devreye giren bir çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanının aileye yapacağı net ve en doğru açıklamalar DEHB tedavisinin temelini teşkil etmelidir. Annesini üzmesin, öğretmeni yormasın veya matematik, Türkçe derslerinin notu 3'ten 5'e çıksın diye bir çocuğa ilaç verilmez. Hiperaktivite tedavisinde esas amaç, ergenlik döneminde çocuğumuzu ve ailemizi zor durumda bırakacak çeşitli davranışsal problemlerin oluşmasının önüne geçilmesidir."