İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu'nda gerçekleştirilen Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdürlüğünün görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada önemli konulara değindi.

YÜZDE 48 ZAM

Yaşar, doğal gaza zam üstüne zam geldiğini belirterek, "1 Ekim 2018 tarihinden geçerli olmak üzere bir zam daha gördük. Elektrik ve doğal gaz fiyatı Temmuz sonuna kıyasla toplam yüzde 30, sanayi için yüzde 48 yükselmiş oldu. Buna göre aylık 200 lira doğal gaz faturası ödeyen bir vatandaş bundan sonra 260 lira fatura ödeyecek. Vatandaşlar ödeme güçlüğü yaşıyor, 'Yeter' deme noktasına geldi" ifadelerini kullandı.

MARMARA'DA GAZ VAR MI?

Yaşar, doğal gaza alternatif olarak görülen kaya gazı konusunda Türkiye'de çalışma yapılıp yapılmadığını sorarak, "Türkiye'nin kaya gazı konusunda bir araştırması var mı, bu konuyla ilgili bir çalışmamız var mı? Marmara Bölgesi'nde Türkiye'nin doğal gaz araştırmaları var. Aldığımız duyumlara göre ciddi gaz kaynaklarına ulaşıldı. Kanadalı bir şirket marifetiyle burada belli çalışmaların olduğu, bir diğer ortağı Statoil'in belli oranda gaza ulaştığına dair bilgiler var. Bu konuyla ilgili BOTAŞ'ın bir bilgisi var mı, buradaki son durum nedir?" ifadelerini kullandı.

PAHALI ENERJİ

Yaşar, doğal gazın pahalı bir enerji kaynağı olduğunu belirterek, "Tarifenin ucuz olduğu dönemlerde gazı alıp pahalı olduğu dönemlerde piyasaya sunmak aynı zamanda piyasadaki dengeleri de belli oranda değiştirecektir. Bunun yanı sıra, aldığımız doğal gazın yüzde 42'sini de elektrik çevrim santrallerinde kullanıyoruz. Birim açısından baktığınız zaman en pahalı elektrik. Bununla ilgili sizin elinizden bir şey gelmese bile, neticede doğal gazı alıyorsunuz, satıyorsunuz, bir öneride bulunabiliyor musunuz? Yani diğer enerji kaynaklarına yönelelim, bu doğal gaz çok pahalı, bundan elde ettiğimiz ürün sonuç itibarıyla tüketiciye yansıyor. Alternatif üretim argümanları düşünüyor musunuz?" diye konuştu.