Samsun Gazi Devlet Hastanesi Başhekimi Operatör Doktor Mahmut Ulubay, hastanedeki yoğunluktan bahsederek, 'Poliklinik anlamında Samsun'un yükünü çekiyor. En fazla hastanın bakıldığı yer Gazi Devlet Hastanesi. Samsun'da, tüm hastaneler dahil, bakılan her yüz hastanın 12'si Gazi Devlet Hastanesi'nde bakılıyor. Bir yıl içinde Samsun nüfusunu bir kereden fazla bakıyoruz. Zannediyorum, Karadeniz Bölgesi'nde polikliniği bu şekilde yoğun olan bir hastane yoktur' dedi.

Samsun Gazi Devlet Hastanesi Başhekimi Opr.Dr. Mahmut Ulubay, bu görevi 2 yıldır sürdürüyor. Aradan geçen süreçte hastanede birçok şey değişti. Önümüzdeki günlerde de önemli çalışmalar yapılacak. Günde 7 bin kişiye hizmet veren hastanede Ulubay'ın söylemiyle 'yarın gel' dönemi bitti. Vatandaş işini aynı gün halledip evine dönebiliyor. Dr. Ulubay ile hem Gazi Devlet Hastanesi'nde verilen hizmeti hem 2 yıllık süreçte yapılan çalışmaları hem de proje ve planları konuştuk.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Mahmut ULUBAY: Ben üroloji uzmanıyım ve iki yılı aşkın süredir de Gazi Devlet Hastanesi'nde başhekim olarak görev yapıyorum. Onun öncesindeyse özel bir hastanede çalıştım.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Hem özelde hem de kamuda hastane yöneticisi olarak görev yaptınız. Bu deneyiminizle değerlendirdiğinizde kamuyla özelin ne gibi farkları var. Sağlık hizmeti sunumu açısından değerlendirdiğinizde ortaya nasıl bir tablo çıkıyor?

Mahmut ULUBAY: Öncelikle şunu söylemeliyim 2003 yılından sonra sağlık alanında çok fazla değişiklik oldu. Bu değişiklikler tüm ülkemize yansıdı. En büyük değişikliklerden biri de hastanelerin tek çatı altında toplanmasıydı. Gazi Hastanesi de 2005 yılına kadar Karadeniz SSK Bölge Hastanesi olarak hizmet veriyordu. Bu süreçte hastanelerin tek çatı altında toplanıp hastaların istediği yere gitmesi şeklindeki gelişmelerin yanı sıra özel de de ciddi yatırımlar oldu. Ben hem özelde hem de kamuda hizmet vermiş biri olarak net olarak söyleyebilirim ki gerek fiziki şartlar gerekse verilen hizmet bakımından özel ve kamu arasında hiçbir fark kalmadı. Bizim farkımız şu, bizim büyüklüğümüzde bir hastane özelde belki en fazla bin kişiye hizmet veriyor. Ancak biz, günde 6-7 bin kişiye hizmet veriyoruz. Gazi Devlet Hastanesi tercih edilen bir hastane. Örneğin, polikliniklerden günde 400 e yakın ultrason, 250 ye yakın tomografi isteniyor ve bunlar aynı gün çekiliyor. Yapılan kan tetkikleri de aynı gün alınıyor. Hasta, Gazi Devlet Hastanesi'ne geldiği zaman aynı gün işini bitirip akşam evine gidebiliyor. 'Yarın gel' dönemi bitti.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Gazi Devlet Hastanesi nasıl bir fiziki yapıya sahip?

Mahmut ULUBAY: Yaklaşık 40 bin metrekare alan üzerine kurulu kapalı alanı 36 bin metrekare olan bir hastane. İki bloktan oluşuyor. Bu bloklardan biri (A Blok) 1962 yılında yapılmış, diğeriyse (B Blok) 1998 yılında.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Gazi Devlet Hastanesinin Samsun Sağlık Hizmetindeki yeri nedir? Hastanenizin nasıl bir hasta potansiyeli var, son yıllarda hasta sayılarındaki artış Gazi Devlet Hastanesi'nde de söz konusu mu?

Mahmut ULUBAY: Samsun Devlet Hastanesi şehir içinden taşındıktan sonra Gazi Devlet Hastanesi'nin hem poliklinik anlamında hem acil anlamında yoğunluğu arttı. 2015 yılında günlük olarak polikliniğimize başvuran hasta sayısı 3 bin 500 – 4 bin civarındaydı. Acilimize de bin civarında hasta geliyordu. 2017 yılına geldiğimizdeyse artan bir seyir görüyoruz ve bugün polikliniklerde ortalama olarak bakılan hasta sayısı 6 bin, acilde bakılan hasta sayısıysa bin 200 – bin 500 civarında. Toplamda günde 7 bin - 7 bin 500 hastaya hizmet veriliyor. Bu hastaların yakınlarını da düşünürsek hastanemize her gün 15 bin yani neredeyse bir ilçe nüfusuna yakın kişi girip çıkıyor. Bir başka istatistiki bilgiyi de paylaşmak isterim Samsun'da, tüm hastaneler dahil, bakılan her yüz hastanın 12 tanesine Gazi Devlet Hastanesi'nde bakılıyor. Her yüz hastanın 12' si bizde. Bir yıl içinde Samsun nüfusunu bir kereden fazla bakıyoruz. Zannediyorum, Karadeniz Bölgesi'nde polikliniği bu şekilde yoğun olan bir hastane yoktur. Örneğin Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin poliklinik bazında baktığı hasta sayısı 3 bin 500 – 4 bin civarındadır. Yani biz onların bir buçuk katı hasta bakıyoruz. Samsun'un poliklinik ihtiyacının büyük kısmını Gazi karşılıyor. Hasta sayısı da her geçen gün artıyor. Kapasitemizin en üst sınırına çıktık. Yoğunluğa rağmen işleyişi sekteye uğratmıyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Göreve başladığınız tarihten sonra Gazi Devlet Hastanesinde ne gibi değişiklikler, yenilikler oldu?

Mahmut ULUBAY: Göreve geldiğimizde Gazi Devlet Hastanesi'nde yapılması gereken çok şey vardı. Biz de yapabileceklerimizin hemen projesini çıkarttık. Her şey hazır. Bundan sonra yapacaklarımız da hazır, şimdiye kadar yaptıklarımızı da başlangıçta planladık. 2 yıl içerisinde tasarladıklarımızın yaklaşık yüzde 85' ini de tamamlamış durumdayız.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: İlk olarak ön bahçe, giriş düzenlemeleri yapıldı değil mi?

Mahmut ULUBAY: Evet, hastanenin girişi otopark olarak kullanılıyordu. Ve burada bir kaos, sıkışıklık söz konusuydu. Polikliniklerden hastaların çıkıp oturabileceği, dinlenebileceği hiçbir alan yoktu. Biz böyle bir alan oluşturmak istedik. Ve bunu yaptık şuanda hastalar poliklinikten çıkıyor, eskiden park alanı olarak kullanılan o alana yerleştirdiğimiz oturma alanlarına oturabiliyor. Aldığımız geri dönüşlerden yaptığımız işin doğru olduğunu da gördük.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN:

Mahmut ULUBAY: Göreve geldiğimiz dönem Fizik Tedavi Hastanesi bizim içimizde görev yapıyordu. Sonrasında genel sekreterliğimizin kararıyla bu alan, hastanemizden taşındı. Böylelikle, orada bir boşluk oluştu. Biz de bakanlıktan gelen nükleer tıp cihazını ve kendimizde olan bir başka cihazı boşalan alana yerleştirdik. Bu cihazlar tanıya yardımcı olan cihazlar. Biz yeni bir bölüm oluşturmuş olduk.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Kan alma birimindeki sıkışıklığın giderilmesi adına nasıl bir çalışma yaptınız?

Mahmut ULUBAY: Günde yaklaşık 2 bin kişiden kan alıyoruz. Üstelik bu kan alma işlemi sınırlı bir süre içinde yapılıyor. Ve kan alma birimimizin fiziki şartları çok iyi değildi. Biz kendi imkanlarımızla burada bazı düzenlemeler yaptık bu düzenlemelerden gelenler de, sağlık çalışanlarımız da çok memnun.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Gazi Devlet Hastane 'sinin poliklinik sayısı da çok fazla değil mi?

Mahmut ULUBAY: Evet, yaklaşık 80 tane doktor muayenehanesi var. Bunların yapımına da peyderpey başladık. Hasta ve doktor memnuniyeti olacak şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Henüz tamamı bitmeyen bu çalışmamızda polikliniklerin boyasından, oturma düzenine kadar bütün her şeyini doktorlarımızın da isteklerini de dikkate alarak yapıyoruz. Buralardaki bütün çalışmayı kendi ekibimiz gerçekleştiriyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Sağlık Kurulu ile ilgili düzenlemeden bahsedecek olursak…

Mahmut ULUBAY: Biz tabii büyük bir hastaneyiz. Sağlık kurulumuz kuytu, karanlık bir yerdeydi. Haftada 5 gün sağlık kurulu yapıyoruz. Dolayısıyla buraya gelen hastaları bu kötü ortamdan kurtarmak istedik ve hasta memnuniyetini gözeterek çalışma yaptık. Bu alana yerleştirdiğimiz iki kamerayla gelen hastanın ayağa kalmasına gerek kalmadan fotoğrafı çekilebiliyor. Böylelikle belgeler için gerekli olan bu çalışma kolaylıkla yapılabiliyor. Aynı şekilde servislerde de, B bloktaki 11 katta, yenileme yaptık bu odalar nitelikli hale getirildi.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: bu çalışmaları kendini imkanlarınızla yaptığınızı ifade ettiniz bunun için bir ekip mi oluşturuldu?

Mahmut ULUBAY: Evet 12 kişilik bir ekip kurduk. Bu ekibin içinde boyacısı, fayansçısı, elektrikçisi… var Biz malzemeyi alıyoruz bu ekibe yapılacak işi projede gösteriyoruz ve arkadaşlar işi yapıyor. Arkadaşlarımız fedakarca çalışıyor 2 yıl içerisinde de çok önemli şeyler yaptılar. Bu, hem ekonomik oluyor hem de çok daha avantajlı.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: İş sağlığı ve güvenliği konusu da artık çok daha fazla konuşulan bir konu bununla ilgili çalışmalarınız söz konusu mu?

Mahmut ULUBAY: Bu konuda belki de Samsun'da bir ilki gerçekleştirdik ve bir iş sağlığı ve güvenliği merkezi kurduk. Bu merkezde doktor, hemşire ve mühendis var. Buradaki doktorumuz çalışanların sağlığıyla ilgileniyor. Mühendisler binayı kontrol ediyor. Bu tüm kurumlarda olması gereken çok önemli bir konu.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Acil servislerin çok yoğun olduğunu gözlemliyoruz. Ne yazık ki bazen bu alanlarda olumsuz olaylarla da karşılaşılıyor. Siz acil serviste ne gibi değişiklikler yaptınız?

Mahmut ULUBAY: Samsun'da en fazla acil hizmeti veren servislerden biriyiz. Biz göreve geldiğimizde acilde bölünmüş halde müşahede odaları vardı. Bu odalar hizmeti zorlaştırıyordu. Biz bu alanı arena alanına çevirdik. Bütün kapıları kaldırdık. Ortada bir merkez kurduk bu merkezden bütün hastalara anında müdahale söz konusu olabiliyor. Acil servise gelen hastalarımızı önce triaj alanına alıyoruz. Burada hastanın nabzına, ateşine ve tansiyonuna bakıyoruz. Buradan alınan sonuca göre hasta alanlara yönlendiriliyor. Bu şekilde de hangi hastaya acil müdahale etmemiz gerektiğini anlıyoruz. Daha önceden olduğu gibi hasta gelip bizim acilimizde 24 -48 saat beklemiyor. Hastanın işi 6 saatte hallolmazsa yukarıda serviste devam ediyor. Şuanda acil servisimiz fiziki şartları olsun, çalışma prensipleri olsun bence bir acilin gerektiği gibi çalışıyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Palyatif Bakım Merkezi ve Günübirlik Hasta Servisini hizmete açtınız. Bu çalışmalarla ilgili bilgi alabilir miyiz?

Mahmut ULUBAY: 12 yataklı bir Palyatif Bakım Merkezi açtık. Burada kronik hastalığından dolayı evde bakımı zor olan hastalarımıza, son döneme gelmiş cerrahi hastalara hizmet veriliyor. Burada bir dahiliye doktorumuz var. Yaşlı nüfusun artması ve Samsun'un da tercih edilen bir şehir olmasından dolayı biz bu bölümümüze 15 yatak daha katmayı düşünüyoruz. Bunun planlarını yaptık. Günübirlik serviste de endoskopi, sistoskopi gibi çalışmalar yapılıyor. Bir de lokal odası yaptık burada küçük cerrahi müdahaleler yapılıyor. Ayrıca şunu da söylemek isterim Samsun'da böyle temiz başka bir günübirlik odası olduğunu zannetmiyorum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Hastanemizin sunduğu tıbbi hizmetler hakkında bilgi verebilir misiniz, hangi sağlık alanlarında Gazi Devlet Hastanesi ön plana çıkıyor?

Mahmut ULUBAY: Hastanemizde kadın doğum, çocuk ve fizik tedavi dışında bütün bölümlerde hizmet veriyoruz. Ancak ön plana çıktığımız bölümlerden biri ortopedi. Ortopedinin gerektirdiği bütün ameliyatları yapabilen bir ekibimiz var. Üroloji, göz, genel cerrahi alanların da da ön plana çıkan bir hastaneyiz. Hiçbir yerde yapılmayan bazı ameliyatları da hastanemizde yapıyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Gazi Devlet Hastanesiyle ilgili ilerleyen dönemlerde planlarınız nedir, ne tür çalışmalar yapmayı tasarlıyorsunuz?

Mahmut ULUBAY: Kafeteryamızın ihalesini yaptık şuan yapım aşamasında 1 Haziran itibarıyla hizmet vermeye başlayacak. Hastanemizin en büyük problemi hiç şüphesiz otopark sorunu. Gelen hastalar araçlarını ortalığa bırakıyor ve hastanemizde 'otopark' denecek bir alan yok. Biz bu sorunun çözümüne yönelik bir proje hazırlayıp Ankara'ya gönderdik ancak 'hastane taşınacak böyle büyük bir projeye gerek yok' yanıtını aldık. Sonrasındaysa Genel Sekreterimiz Süleyman Sırrı Kılıç Bey'in gayretleriyle 3 ay önce izni aldık. Gazi Devlet Hastanesi'ne 300 araçlık, 3 katlı bir otopark yapacağız. Bunun ihalesine önümüzdeki günlerde çıkacağız. İnşallah kısa sürede de tamamlayacağız. Kişi hastasını acile bırakıp, aracını park edebilecek. Bu otoparkın 2 katı yerin altında olacak. İlk tespit ettiğimiz park sorunuydu ancak bu izni almak kolay olmadı. Ne kadar güzel hizmet verirseniz verin hasta yakını aracını park edecek yer bulamadığı zaman bu durum ister istemez memnuniyetsizlik oluşturuyor. Bir diğer konu da yoğun bakım. Bizde 38 tane yoğun bakım var. Bu birimimizde doluluk yüzde yüze yakın. Acile gelip yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarımız için bu konuda zorlanıyoruz. 10 tane yoğun bakım için izin aldık.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Başka nasıl projeler var?

Mahmut ULUBAY: Binalarımız eski olduğu için içleri de eski düzene göre tasarlanmış. Bu zamana kadar da bazı düzenlemeler yapılmış. Ama bu düzenlemeler yapılırken nitelikli oda olmaları düşünülmemiş. Biz bir çalışma yaptık ama bina eski olduğu için projeyi değiştirmek zorunda kaldık. O 55-60 odayı hastaların memnun olacağı nitelikli odaya dönüştüreceğiz. Bu odalar en fazla iki kişilik olacak, odaların içinde TV, WC, banyo olacak. Gazi Devlet Hastanesi poliklinik anlamında Samsun'un yükünü çekiyor. En fazla hastanın bakıldığı yer Gazi Devlet Hastanesi. Hastanemize bu kadar çok hasta gelmesini ben, onların birçok işini aynı gün halletmelerine bağlıyorum. Gelen hastalardan rahatsız değiliz ve altyapımızı da ona göre hazırlıyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Çok teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN