Canik Belediye Başkanı Osman Genç, şehrin geleceği için 5 yıllık çalışma sonucunda hazırlanan "Yakın Gelecekte Samsun" kitabında yer alan vizyoner projeleri Samsunlularla paylaştı. Tanıtım programına, Yılport Samsunspor Başkanı İsmail Uyanık, MÜSİAD Şube Başkanı Haluk Tan, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlardan oluşan geniş bir katılım oldu. Ömer Halisdemir Salonu dolarken, Başkan Genç programa gelenlere 'Yakın Gelecekte Samsun' kitabını hediye etti.

ŞİMDİ YÜKSELİŞ ZAMANI SAMSUN

Programda, kitap tanıtımına geçilmeden önce katılımcılara 'Şimdi Yükseliş Zamanı Samsun' adlı video gösterimi sunuldu. Hazırlanan videoda Samsun'u komple değiştiren projeleri katılımcılar ilgi ve merakla izlendi. Konuşmasına Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 80. yıldönümünde anarak başlayan Başkan Genç, 15 yıllık tecrübe ve 5 yıllık emeğin sonucunda hazırlanan vizyoner projelerin, Samsun'un insanlarına, sanayicisine, esnafına, gencine, kadınına kazandıracak, şehrin refah düzeyini artıracak projeler olduğunu belirtti. Genç, "Dünya hızlı değişiyor ve günümüzde şehirler yarışıyor. Dolayısıyla böyle bir dünyada Samsun olarak bu yarışın içerisinde olmalıyız" dedi.

TERCİH EDİLEN BİR SAMSUN

Şehir olarak 1 yıllık, 5 yıllık planlar değil, 50 yıllık, 100 yıllık planlar yapılması gerektiğine işaret eden Başkan Genç, "Biz de Samsun'u marka şehir yapacak, geçmişin öncü şehri Samsun'u yeniden ayağa kaldıracak projeler ürettik. Bize göre Samsun, Anadolu'nun bütün illerinin ticaret odalarının ofislerinin bulunacağı, tarihi dokusu korunmuş, tarihle bugünün yarına birlikte taşındığı, büyük yatırımcıların tercih ettiği, bütün ilçelerinin eşit oranda geliştiği, uluslararası marka bir şehir ve yeniden Anadolu'nun ticaret başkenti olmalıdır. Yaptığımız çalışmalar, asla rastgele, kendiliğinden, sadece günübirlik ihtiyaçları karşılamaya yönelik değildir" şeklinde konuştu.

ASL-I SAMSUN VE ŞEHR-İ SAMSUN

Samsun'da öncelikli yapılması gerekenin, şehrin kullanma kılavuzu olacak olan Master Plan'ın yapılması olduğunu belirten Genç, "Geçmişe duyarlı bir şehir hedefiyle Saathane ve Bedestan bölgesini kapsayan Asl-ı Samsun projesini ürettik. Yine geleceğe duyarlı bir şehir hedefiyle yeni bir şehir merkezi hayal ettik ve Şehr-i Samsun projesini planladık. 100 dönümlük meydanın etrafında kurulacak Şehr-i Samsun, ticaret ofisleri, kanalı, Türkiye'nin en büyük kütüphanesi, tiyatro ve kongre merkezi, botanik bahçesi, bitki müzesi, 10 bin kişilik camisi, yerel yönetim binaları ile Yeni Türkiye'nin cazibe merkezi olacak" dedi.

TURİZMDE SÖZ SAHİBİ SAMSUN

Samsun'un doğal güzellikleri kadar sahillerini istenilen seviyede değerlendirilmediğini söyleyen Başkan Genç, 'Samsun'un, Terme'den Ondokuzmayıs'a kadar uzanan sahil ve kumsalları yıllardır keşfedilmeyi bekledi. Kaliteli kumsallar hazırladığımız proje ile yeniden hayat bulacak. Akgöl ve Simenit Gölü projesi, Ladik Gölü projesi, Şahinkaya projesi, Şelale projeleri ile turizm merkezi yapacağız. Sağlık ve yaşam vadisi projesi ile çevre uyumlu şehir vizyonu çerçevesinde Sağlık vadisi doğa ile iç içe, insanlara konforlu yaşam imkanları sunacak. Doğa üzerine hassas ahşap evlerin olacağı, yürüyüş yolları, kentsel mobilyalar, kamp ve festival alanları, doğal tedavi merkezi, gölet ve şelaleler, çocuk oyun alanları, ahşap seyir kulesi yer alacak' şeklinde konuştu.

KADIN VE ÇOCUKLAR İÇİN PROJELER
Geleceğin Samsun'unun kadına ve çocuğa duyarlı olacağına ifade eden Genç, "Kadına duyarlı bir şehir çerçevesinde 'Kadınlar Üretiyor Samsun Kazanıyor' projelerini hazırladık. Çocuğa duyarlı bir şehir oluşturmak için Çocuk Üniversitesi, Değerler Okulu planladık. Bunları bütün ilçelerimizde uygulayacağız. Kültür ve sanata duyarlı bir şehir çerçevesinde kongre merkezleri, tiyatro ve gösteri merkezleri projelerimiz var" dedi.

İLÇELER ÖNE ÇIKACAK

Samsun'un bütüncül gelişmesi gerektiğine de vurgu yapan Genç, "Bunların yanında ilçelerimizi de unutmadık. Çünkü ilçeleri gelişmeyen bir Samsun'un büyümesi mümkün değildir. Her ilçemiz kendi potansiyelleri çerçevesinde geliştiğinde Samsun da gelişecektir. Her köyün ve ilçenin potansiyeline uygun projelerle köylerimizin ve ilçelerimizin ekonomik refahı artacak, halkımız doğup büyüdükleri topraklarda yaşayacak. Bu projeler, yeni bir şehir merkezi ile başlıyor, en uzak köylerimize kadar uzanıyor" ifadelerini kullandı.