Arıcılık sektörü için başlatılan kimlik çalışmasıyla alakalı bilgiler veren Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin ortaklaşa yaptığı kimlik projesinin arıcılık sektörü için önemli olduğunu belirtti. Projenin 2018 yılında hayata geçirileceğinin hedeflendiğini kaydeden Kaplan, kimlik sayesinde hem merdiven altı üretimin yok olacağını hem de ihracatın artacağını söyledi.

İHRACATA OLUMLU YANSIYACAK

Kimliğin, balın içeriğiyle alakalı olduğunu dile getiren Başkan Kaplan, kimlik projesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin ortaklaşa yaptığını aktardı. Kaplan, 'Proje muhtemelen 2018 yılında bitecek, bu gelişme hem balın ihracatına yansıyacak hem de iç piyasada hareketlilik yaratacak. Avrupa'daki insanlar aldıkları ürünlerin ne olduğunu bilmek istiyor, Türkiye gibi değil, orada gıdaya karşı daha farklı bir yaklaşım var. Şimdi biz de balımızın içeriğini belirteceğiz. Yani bu bal hangi çiçekten, nereden alındı gibi bilgiler balın kimliğinde yer alacak. Balları sınıflandırarak içeriğiyle birlikte piyasaya sunulacak. Ballar sınıflanırsa ve içeriği belli olursa zaten laboratuvardan da geçmiş olacak. Yani kimlik ile merdiven altı üretimin de önüne geçilecek. İnşallah devam eden bu proje, 2018 yılında sonlandırılır ve ballar kimliğiyle birlikte pazara sunulur. Bal üretiminde dünyada ikinci sırada olduğumuzu, inşallah ihracatımızla da gösteririz' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL