Enerji Bakanı Fatih Dönmez, kamuda enerji verimliliği yatırımlarının finansmanı için Dünya Bankası ile 200 milyon dolar tutarında kaynak anlaşmasına varıldığını söyledi.

Enerji Verimliliği Derneği 5. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı 'Türkiye'nin Enerjisi Yükseliyor' teması ile Bomonti'de gerçekleşti. Toplantıya Enerji Bakanı Fatih Dönmez, esik bakan Egemen Bağış, milletvekilleri, STK temsilcileri ve enerji alanında uzman isimler katıldı.

VERİMLİLİK ÖNEMLİ

Toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji zengini bir ülke olmadığımızı ve bu sebeple kaynaklarımızı azami verimlilikte kullanmamız gerektiğini belirterek, 'Yurtdışı kaynaklı her bir ilave enerji arzı ekonomimize ekstra yük demektir. Enerji verimliliği en temiz yerli ve milli kaynaklarımızın başında gelmektedir. Bu nokta soru şu: Kaynaklarımızı bu kadar heba edecek kadar zengin miyiz? Enerji yoğunluğumuz gelişmiş Almanya, Japonya gibi ülkelerin yanı sıra OECD ortalamasının üzerinde. Büyük bir hedef koyduk. Nedir bu hedefimiz? Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmak. O zaman yapılacak olan şey basit. Enerji yoğunluğumuzu en az küresel rekabette önde olan ülkeler seviyesine hatta daha da altına çekmek zorundayız' ifadelerini kullandı.

ANLAŞMA TAMAM

Enerji alanında yapılan yatırımlardan da bahseden Bakan Dönmez, '2023 yılına kadar enerji verimliliği alanında 11 milyar dolar yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 2023 yılına kadar kümülatif olarak yaklaşık 24 milyon ton eşdeğer petrol tasarrufu da gerçekleştirmiş olacağız. 2033 yılına geldiğimizde ise elde edeceğimiz tasarruf miktarı yatırım bedelinin yaklaşık 3 katı karşılığında yani 30 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşmış olacak. Başka bir ifade ile bir koyup üç kazanmış olacağız. 2017 yılında enerji verimliliğine yapılan yatırımlarla yaklaşık 122 milyon dolarlık bir tasarruf etmiş olduk. Böylece 500 milyon dolarlık doğalgaz ithalatını da önlemiş olduk. Önümüzdeki dönem kamuda enerji verimliliği yatırımlarının finansmanı için Dünya Bankası ile yaklaşık 200 milyon dolarlık bir kaynak anlaşmasına da vardık' dedi.